Dvooka mehovka

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Mehovka

V koncu devetnajstega stoletja so se pojavile nove kamere, ki so prinesle precej novosti. Dvooka mehovka je bila ena od rešitev, ki je ponujala snemanje slike na plošče velikosti 10 x 12 cm. Imenovali so jih tudi 'umetniške kamere'. Bile so predhodnice Rolleiflex dvooke kamere.

Na desni sliki je dvooka kamera mehovka iz prvih let dvajsetega stoletja.

Mehovke so v naslednjih desetletjih postale precej popularne in pogosto uporabljene kamere. Na levi je Kodakova mehovka iz leta 1921, izdelana v Rochestru.

Mehovke so kamere z raztegljivim mehom, s katerim se lahko spreminja razdalja med objektivom in filmsko ploščo. V preteklosti je bila precej popularna, spremenljivo gorišče v zoom objektivih pa je ta princip izpodrinil.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.