Kalotipija

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Kalotipija

Zaradi neuspeha s svojimi 'fotogenskimi risbami' je talbot nadaljeval s svojim delom in pri tem uporabil dve odkritji drugih znanstvenikov. Eno od teh je bilo odkritje zanimivih lastnosti galove kisline in natrijevega hiposulfita. Prvo je raziskoval J. B. Read, lastnosti hiposulfita pa je odkril John Herschel. Ker je Herschel imel slabo mnenje o Talbotovih prvih slikah, ta ni nikoli priznal, da je uporabil Herschelova odkritja pri svojem delu. Dejstvo je, da je lastnosti obeh kemikalij poznal in jih znal uporabiti v postopku, ki je pomenil revolucijo v fotografiji.

Uporabil je papir, premazan s srebrovim nitratom in galovo kislino. Ker slike na papirju ni bilo videti, je hotel papir ponovno uporabiti in ga je obdelal z galovim nitratom srebra. Začuda se je slika pojavila, to pa je je fiksiral s kalijevim bromidom.

Postopek je bil enostaven in hiter, zato je Talbot svoj izum patentiral pod imenom kalotipija. Za fiksiranje je kasneje uporabil natrijev hiposulfit. Za osvetlitev je bilo potrebno le pol minute, kar je pomenilo sprejemljiv postopek, enakovreden zelo uspešni dagerotipiji.

Talbot je za snemanje slike uporabljal preprosto kamero z nastavljivim jarmom in enostavno mikskopsko lečo. Občutljiv papir je napel namesto zadnje stene kamere. Povpraševanje po kalotipiji je kmalu tako narastlo, da je postopek postal dagerotipiji močna konkurenca, obe pa sta istočasno utonili z odkritjem novega postopka - ambrotipije.

Kljub temu, da je postala kalotipija najhitrejši postopek za izdelavo slik, se v Ameriki ni nikoli razširil, je pa postal najuspešnejši postopek za portretiranje oseb v tistem času.

John Herschel (slika desno) je odkril lastnosti natrijevega hiposulfita, katerega je kasneje uporabil Talbot pri svoji kalotipiji.

Slika na levi je ena od najlepših kalotipij tistega časa. Leta 1845 sta jo posnela Hill in Adamson.

Kalotipija je bila prva fotografija, ki so jo lahko kopirali iz negativa.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.