Fotokromoskop

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Fotokromoskop

O barvni fotografiji sta razmišljala že Niepce in Daguerre, vendar tehnologija fotografije v tistem trenutku še ni bila zrela za to. V tem času je bilo le malo ljudi, ki so imeli dovolj znanja in denarja za razvoj barvne fotografije. Čeprav sta bili kemija in fizika še premalo dognani v tej smeri, je možnost barvne fotografije na svojem predavanju leta 1861 napovedal James Clerk-Maxwell. Dokazal je, da je možno z mešanjem modre, zelene in rdeče svetlobe dobiti katerokoli barvo svetlobe iz vidnega spektra. S tem je najavil aditivni princip mešanja barv.

Ta princip je ostal neuporabljen do leta 1891, ko je Frederic Yves izdelal kamero za snemanje v barvah. Kamera je bila zasnovana na principu Maxwelove teorije, izdelala pa je tri negative naenkrat. Iz plošč so naredili pozitive, katere so opazovali skozi posebno napravo, fotokromoskop.

Na sliki je barvni fotoaparat iz leta 1925. Izdelal ga je Jospe. Za vsak posnetek se je v kamero vložilo nov film.

Fotokromoskop je bil naprava za prikaz barvne slike, izdelane iz treh pozitivov, ki so bile posnete v rdeči, zeleni in modri barvi.

Čeprav je škotski fizik James Clerk-Maxwell nakazal možnost barvne fotografije že leta 1861, je prva uporabna pankromatska plošča nastala šele leta 1906.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.