Želatinska emulzija na celuloidnem filmu

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Boksovka in celuloidni film

Popoln preobrat v fotografiji je pomenilo odkritje celuloidnega filma z želatinsko emulzijo. To je istočasno z novo skrinjasto kamero leta 1988 poslal na tržišče George Eastman in jo poimenoval Kodak.

To je pomenilo konec nekega obdobja, v katerem je bil fotograf lahko le tisti, ki je nosil težko kamero in znal ravnati s kemikalijami. Nov postopek je bil tako enostaven, da ga je lahko uporabil vsak.

Kodak je bil mahen, enostaven aparat in je uporabljal zavitke filma, ki ga je bilo treba pred uporabo le odviti iz papirja, odluščiti papirnato podlago od emulzije, na film pa se je dalo posneti sto malih posnetkov. Namesto packanja s kemikalijami je bilo treba fotoaparat poslati v tovarno, kjer so film razvili, slike pa so izdelali na steklene plošče s kontaktnim kopiranjem slik.

Boksovka je bila izdelana iz lesa, prevlečenega s črnim usnjem, vanjo pa je bil originalno vgrajen 57 milimeterski objektiv z zaslonko f/9. Na zgornji plošči je imel vrajen mehanizem za obračanje filma, sprožilec in indikator osvetlitve v malem okencu.

Istočasna iznajdba celuloidnega filma z želatinsko emulzijo je omogočila fotografski postopek, ki ga z nekaj modifikacijami uporabljamo še danes.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.