Ferotipija

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Ferotipija

Še hitrejše, predvsem pa cenejši postopek fotografije je leta 1856 patentiral Hannibal L. Smith. Predstavil je postopek s podobnno osnovo kot kolodijski negativ, le da je namesto nanosa kolodija na stekleno ploščo uporabil jekleno lakirano ozadje in nanj nanesel kolodij.

Postopek se je imenoval ferotipija in je zelo hitro postal popularen. Obstal je celo potem, ko se je pojavil postopek s pravim celuloidnim filmom, tako da se je še do sredine dvajsetega stoletja našel kakšen zanesenjak, ki je fotografiral s ferotipijskimi ploščami.

 

Slika indijanca na desni je ena od številnih ferotipij, ki so se pojavile v prelomu dvajsetega stoletja. Zanimivo je, da se je v fotografskih arhivih poleg dagerotipij ohranilo največ ferotipij.

 

 

 

Ferotipija: na svetlobo občutljiva emulzija je nanešena na temno lakirano jekleno ploščo.

Ferotipija je prinesla enostavnost, hitrost in kar je najpomembnejše - nizko ceno.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.