Fiksiranje slike - dagerotipija

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Dagerotipija

Niepcejeva heliografija je sicer delovala, vendar je potrebovala izpopolnitve, saj osemurna osvetlitev plošče v praksi ne pride v poštev.

V istem času je poskuse z izdelavo obstojne slike izvajal tudi Louis Daguerre. Z Niepcejem sta bila nekaj časa celo družabnika pri izpopolnjevanju heliografije, nato pa se je Daguerre lotil fiksiranja slike.

Kaže, da je Daguerre prišel do odkritja novega postopka čisto po naključju, ko je nekega dne pripravljeno posrebreno ploščo odložil v omaro s kemikalijami. Nekaj dni kasneje je opazil, da se je na plošči pojavila latentna slika, katero naj bi povzročili hlapi živega srebra, ki so uhajali iz počenega termometra. Vendar ta slika ni bila obstojna. Daguerre je s poskusi uspel sliko fiksirati in postopek imenoval dagerotipija.

Čeprav je postopek dal sliko, še ni bil uporaben v praksi. Daguerre je dobil finančno pomoč in s poskusi nadaljeval toliko časa, da je odkril uporaben postopek dagerotipije.

Dagerotipija je slika na posrebreni plošči, katero so najprej obdelali z jodovimi hlapi, da je na njej nastal srebrov jodid. Ploščo so osvetlili za pol ure v kameri in jo izpostavili hlapom živega srebra. Ta se je vezal s srebrovim jodidom iz osvetljenih površin. Ploščo so fiksirali z natrijevim hiposulfitom in posušili nad ognjem. Slika ni bila obstojna, zato so jo vpeli med dve plošči stekla.

Prva dagerotipija, posneta leta 1837 v studiu odkritelja postopka, Louisa Daguerra. Dagerotipija je imela napako: ker sta bila slika in negativ v različni plasti, se je videla iz leve strani slika pozitiv, iz desne pa negativ - in obratno. Vendar to v tistem času lastnikov slik ni motilo.

Dagerotipija je bil prvi uporaben postopek, ki je deloval na principu fiksiranja posrebrene plošče z natrijevim hiposulfitom. Kljub pomanjkljivostim je postopek, ki 'dela slike', vzbudil veliko zanimanje.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.