Zaslonka in nastanek zrcalne kamere

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Zaslonka v Cameri obscuri

Kako se je pojavila zaslonka in kdo jo je izumil, ni popolnoma jasno. Iznajdbo pripisujejo Danielu Barbaroju, sodila pa nja bi v začetek šestnajstega stoletja. Zaslonko so vstavljali v camero obscuro, da bi izboljšali ostrino slike.

Funkcija zaslonke v tistem času ni bila razložena. Dejstvo, da popravi ostrino slike, je bila dovolj. Danes vemo, da sicer zmanjša količino vpradne svetlobe, da pa bistveno vpliva na globinsko ostrino slike.

Zamisel o kameri s stranico s pooljenim papirjem je uporabil tudi Johann Sturm, profesor matematike, ki je v kamero leta 1676 vgradil še zrcalce pod naklonom 45 stopinj, da je obrnil projekcijo slike. Kameri je dodal še pregrinjalo, da je bila slika v temi bolj vidna.

Sturmovo kamero je z opalnim steklom izboljšal menih Johann Zahn. Z njim je zamenjal pooljen papir, lečo pa zamenjal s teleskopskim lečjem, s katerim je dosegel povečavo slike.

Slika v cameri obscuri ni ostra, ker se odbiti žarki razpršijo. Slika bi bila ostra, če bi bila luknjica neskončno majhna.

Zaslonko so vstavljali v camero obscuro, ker je s tem postala slika bolj ostra.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.