Uporaba Camere Obscure

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Uporaba Camere obscure

Da camera obscura omogoči opazovanje slike, ki jo riše svetloba v njej, je bilo torej znano že veliko časa pred njeno praktično uporabo. Athanasius Kircher, nemški učenjak, je nekoč videl eno od takih naprav in jo leta 1646 opisal v svojem delu Ars Magna. Leonardo da Vinci je leta 1490 opisal in priporočil to napravo za opazovanje sončevih mrkov. V tem stoletju se je uporaba camere obscure tako razširila, da so uvedli na njej kup izboljšav.

V šestnajstem stoletju sta si Guardi in Canalleto pomagala z njo pri slikanju Benetk, zagotovo pa so camero obscuro uporabljali tudi drugi slikarji tega časa.

Čeprav Camera obscura ni bila popolna naprava, so jo iz velikosti sobe v sedemnajstem stoletju zmanjšali na dimenzijo lesene škatlice, ki so jo prenašali umetniki s seboj in si z njo pomagali pri risanju portretov, pokrajin in vedut.

Bistveno spremembo, ki je kasneje vplivala tudi na razvoj fotografije, pa je prispevala vstavitev leče v odprtino camere obscure.

Camera obscura je bila priljubljeno pomagalo slikarjem v renesansi pri preslikavanju motivov.
Skico zložljive Camere obscure je leta 1769 narisal George Brander. Prikazuje napravo v obliki risalne mize.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.