Leča v cameri obscuri

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Leča v Cameri obscuri

Kamera obscura bi bila torej enkratna rešitev tudi za fotografijo, če ne bi imela napako. Ker se žarki odbijajo od predmeta na vse strani, je slika lahko ostra le, če je luknjica neskončno majhna. Zato je slika v navadni cameri obscuri neostra.

Problem razprševanja slike so rešili v dobi renesanse z navadno zbiralno lečo, ki je žarke, prihajajoče iz iste točke, zbrala v isto točko na drugi strani leče. Projekcija je bila tako dobra, da je camera obscura nekaj stoletij ostala uporabna naprava. Kdo je iznašel lečo, ni znano. Prvič jo omenja Gerolamo Cardano leta 1550 kot pripomoček za izboljševanje vida. Ker je bila podobna zrnom leče, je pripomoček dobil ime po latinskem imenu leče - Lens.

Slika na steni camere obscure ne more biti ostra, ker luknja, skozi katero prihaja svetloba, ni neskončno majhna.

Z vstavljeno lečo in nekateimi dodatki je postala camera obscura prava kamera. Kaspar Schott je izdelal prenosljivo kamero, v katero je vgradil dve leči, ki sta omogočili nastavitev goriščne razdalje. Namesto zadnje plošče so uporabili pooljen papir, da se je slika videla na zadnji strani kamere.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.