Od Camere Obscure naprej

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Camera obscura

Davno pred našimi časi so ugotovili, da svetloba meče skozi majhno odprtino na steni zrcalno sliko na nasprotno steno v prostoru. O tem pojavu je poročal že Aristotel v četrtem stoletju pred našim štetjem.

V desetem stoletju je arabski učenjak Alhazen opisal, da lahko opazuje sončni mrk v temnem prostoru, ki ima v steni luknjo.

V renesansi so jo uporabili slikarji za preslikave in si omislili manjšo napravo v obliki škatle.

Prva znana risba camere obscure je bila narisana v šestnajstem stoletju. Na risbi holandski matematik in zdravnik Dainer Gemma Frisius opisuje, kako opazovati sončni mrk, ne da bi si pri tem poškodovali oči.

Camera obscura je škatla, ki ima na eni strani luknjo, skozi katero od predmeta odbiti žarki preslikajo zunanjost na zadnjo steno škatle.
Camera obscura v italijanščini pomeni 'temna soba'.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.