Camera lucida

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Camera lucida

Camera lucida je bila ena od vmesnih optičnih rešitev za opazovanje slike, ki pa v sami fotografiji ni imela neke klučne vloge, zato jo omenjam le kot zanimivost.

Camero lucido je izumil britanski znanstvenik William Hyde Wollaston (1766-1828) v letu 1807. Ime je dobila iz latinščine, pomeni pa 'svetla soba'.

Camera lucida je enostavna optična naprava, sestavljena iz dveh zrcal. Sprednje zrcalo je polprosojno, posrebreno le toliko, da prepušča svetlobo v eno smer. Svetlobe prehaja skozi prvo enosmerno zrcalo na drugo, slika se odbije nazaj na odbojno plast prvega zrcala in nariše navidezno sliko motiva. Ta se vidi kot da bi svetloba padala na papir.

S camero lucido so umetniki devetnajstega stoletja dobili napravico, ki je pomenila izrisovanje popolnoma natančnih proporcov narave. Kaže, da so se te zabavne novosti poslužili tudi veliki umetniki, da niso imeli težav s pravilnimi razmerji v risbi.

Kamero lucido še danes najdemo v kakšni trgovini, saj jo trgovci ponujajo mladim slikarjem za prerisovanje motivov. Naprava res morda pomaga, da pride kakšen nadebuden slikarček hitro do dobrih risb, kot risarska tehnika pa pogori že v trgovini pri nakupu.

Camera lucida je enostaven optični pripomoček s polprosojnim zrcalom, ki se uporablja za prerisovanje motivov.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.