Barva v fotografiji

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Barvni film

Maxwellova teorija je pripravila plodna tla za začetek barvne fotogrefije. Fotokromoskop je bil ena od praktičnih rešitev, ki pa ni bil preveč pripraven za širšo uporabo. Čeprav je padlo veliko idej in bilo opravljenih mnogo poskusov, je barvna fotografija ostala dolgo časa v povojih.

Francoski pianist Louis Ducos Du Hauron je leta 1869 v knjigi Les Couleurs en Photographie, Solution du Probleme, opisal subtraktivni princip mešanja barv. Ta temelji na teoriji, da barvila vpijejo vse druge barve razen svoje lastne. Čeprav je bila ta teorija precej mikavna in so ji posvečali precej pozornosti, je dobila svojo veljavo šele leta 1921, ko je Rudolf Fischer odkril postopek s tremi plastmi barv.

Do prvega praktičnega odkritja je prišlo šele leta 1873, ko je berlinski profesor kemije Hermann Vogel odkril, da je kolodijeva plošča občutljiva tudi na zeleno svetlobo, če se jo predhodno obdela z anilinskimi barvili. Tako je nastala ortokromatska plošča.

Pomanjkljivost ortokromatske plošče, da ni občutljiva na rdečo svetlobo, sta odpravila Wratten in Wainwright. Izdelala sta pankromatsko ploščo, ki je pokrivala cel spekter barv. Ta uspeh se je pojavil šele leta 1906. Le dve leti pred tem, torej leta 1904, pa sta brata Lumiere patentirala postopek z barvnim zaslonom.

Do zares uporabnega barvnega filma pa je moralo preteči še nekaj desetletij, ko sta Leopold Mannes in Leopold Godowsky v laboratorijih Kodaka izdelala film Kodachrome (slika spodaj). Ta je prišel na trg leta 1935. Kodak je ponujal 16 mm film za filmsko industrijo, 8 milimeterski film za domačo uporabo in 35 mm film za fotografijo. Šele ta je omogočil barvno fotografijo vsakomur.

Razvoj barvne fotografije je terjal več kot šestdeset let. Od Maxwellove teorije o mešanju barv do prvega uporabnega barvnega filma je padlo mnogo idej in vsaka je deloma pomagala, da danes fotografiramo v barvah.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.