Ambrotipija

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina - Ambrotipija

Archer je svoje delo z razvijanjem fotografskih postopkov nadaljeval in s svojim kolegom Petrom Fryem prišel do novega postopka z uporabo negativa na črni podlagi. Postopek je imenoval ambrotipija po grškem korenu ambrotos - nesmrten in typos - odtis. Uporabila sta premalo osvetljene steklene negative, izdelane s postopkom mokrega kolodija. Te sta obdelala z dušikovo kislino, da so pobelili, in jih položila na temno podlago. Postopek je prišel v uporabo predvsem v portretiranju.

Tako je nastalo precej unikatnih portretov, saj se teh slik ni dalo kopirati.

Fotografi so ta postopek zgrabili z obema rokama, saj je ponujal zelo kvalitetno sliko. Za portrete ni bilo potrebno izdelati kopij, zato je postala to priljubljena fotografska metoda ateljejev. Za ozadje so uporabili črno blago ali pa so ga polakirali s temnim lakom. Slika je bila poceni, ker ni bilo zapletenih postopkov z izdelavo negativa.

Za ambrotipijo se je premalo eksponiran negativ položil na črno ploščo in tako ustvaril pozitivno sliko.

Negativ

 

Črna plošča

Portret Scotta Archerja, izdelan z njegovim postopkom ambrotipije.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.