Zgodovina fotografije

Digitalna fotografija: Fotografija - Zgodovina

Želja po ovekovečenju trenutka obstaja verjetno toliko časa, kot obstaja civilizacija. Od pvih mučnih začetkov posnemanja slik, ki jih riše svetloba skozi naše oči, je minilo nekaj tisoč let. Pred trenutkom, ko je George Eastman v koncu devetnajstega stoletja trgu ponudil prvo box kamero, je bila fotografija le brezupno delo zanesenjakov, ki so se kljub oviram lotili za tiste čase nezaslišanih poskusov spreminjanja svetlobe v barvo. V času, ko je revolucionarno odkritje fotografije prišlo v roke širši množici ljudi, je postala fotografija ne le nova umetniška smer, ampak tudi podpora tehnologiji, znanosti, navsezadnje pa tudi ponudila delo miljonov ljudem, ki služijo kruh v industriji fotografske opreme.

V drugi polovici zadnjega stoletja je postal fotoaparat naprava, ki jo uporabljamo tako pogosto, da se niti ne zavemo, koliko znanja in idej se je moralo preliti v to malo napravico, da deluje.

Fotografska tehnologija ima osnove v kemiji, fiziki, mehaniki, na koncu pa se dotakne še elektronike in celo fiziologije vida. Kljub temu je postala samostojna panoga, ki ima še vedno veljavo in celo širi svoj vpliv na človekovo življenje. Od prvih poskusov v delavnicah očetov fotografske znanosti se je enostavna napravica spremenila v pravo tehnološko čudo. Od polurnega napornega poziranja portretirancev pred kamero v devetnajstem stoletju je postala fotografija znanost, ki zmore zamrzniti vodo, ustaviti let topovskega izstrelka, povečati atom na metersko ploskev, v zadnjem času pa prikazati svetlobo z elektroni na našem zaslonu.

Današnjem fotografu ni potrebno poznavanje zgodovine fotografije, da bi ne mogel posneti slike z najnovešim dosežkom tehnologije, digitalnim fotoaparatom. Ta mali košček kovine in stekla zmore pretvoriti svetlobo v elektrone in jih pravilno prikazati na ekranu v obliki digitalne slike brez da bi vedeli, kako v resnici deluje. Kljub temu je zgodovina fotografije temelj znanja o tej čudoviti vedi tako kot je zgodovina umetnosti temelj slikarju pri slikanju. Zato sem strnil obširno preteklost v nekaj kratkih strani, tako da se zavemo vsaj tega, kako okorni so bili začetki fotografije in koliko entuziazma je bilo v ljudeh, ki so bili pionirji te čudovite tehnologije.

Fotoaparat je postal tako vsakdanja naprava, da se pri uporabi niti ne pomislimo, koliko tehnologije je vloženo v mali košček kovine in stekla.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.