Slovar pojmov

ABBEJEVA KONSTANTA je število, ki pove stopnjo disperzije optičnega stekla. Imenuje se tudi optična konstanta. Abbejev akonstanta je definirana s formulo, ki upošteva indeks refrakcije treh Fraunhoferjevih črt, rdeče, rumene in modre.

Graf karakteristike optičnega elementa uporablja za ordinato Abbejevo konstanto, na abciso pa indeks refrakcije rumene črte.

Abbejeva konstanta: sqrt(rumena)= n(rumena) x 1/n(modra) - n(rdeča)

ABSORBCIJA SVETLOBE je sposobnost vpijanja svetlobnih žarkov določene valovne dolžine na površini osvetljenih predmetov. Nekatere valovne dolžine predmeti vpijajo, druge pa odbijajo in tako dajejo barvni vtis. Črna ni barva, ampak le posledica popolne absorbcije svetlobe.

AD-KONVERTER je elektronski pretvornik analognega signala senzorja v digitalni zapis.

ADITIVNO MEŠANJE BARV je osnovni princip svetlobnega mešanja barv, kjer se kot osnovne barve uporabijo rdeča, zelena, in modra. Če s svetlobnimi snopi osvetlimo belo podlago, s prekrivanjem nastanejo nove barve.

ACETATNA CELULOZA je osnova za klasični filmski trak, ki je zamenjala gorljivo nitrocelulozno podlago.

AKROMAT je preprost objektiv iz dveh leč, zbiralne in razpršilne, ki odpravlja barvni razklon (kromatsko aberacijo).

ANASTIGMAT je objektiv s sestavom leč, ki odpravljajo nekatere napake leče, predvsem astigmatizem. Prvi anastigmat je bil objektiv Protar, ki ga je izračunal nemški optik dr. Rudolf, na trg pa je prišel leta 1889.

APLANAT je preprost objektiv, sestavljen iz dveh akromatov. Začeli so ga izdelovati že v drugi polovici 19. stoletja, odpravil pa je nekatere optične napake leče, predvsem sferično distorzijo.

APOKROMAT je vrsta objektiva, ki odstranjuje optične napake barvnega razklona leče.

ASA je lestvica za določanje občutljivosti fotografskega materiala. Merski sistem je razvilo Ameriško združenje za standarde (American Standard Association). Trije koraki te lestvice pomenijo dvakrat višjo občutljivost fotografskega materiala. Uporablja se tudi v digitalni fotografiji s tem, da je možno uporabiti tudi decimalne vrednosti. 

ASFERIČNI OBJEKTIV je sestav leč, v katerem je ena ali več leč ni brušenih pravilno kroglasto (sferično), ampak asferično - parabolično ali hiperbolično.

ASTIGMATIZEM je optična napaka, ki nastane pri vstopu žarkov v lečo s strani in povzroči, da je točka izrisana v obliki črtice ali križca.

AVTO-FOKUS (AF) je oznaka za napravo, ki avtomatsko fokusira objektiv na objekt, ki se nahaja v območju fokusirnega področja.

AVTOFOKUSIRNA NATANČNOST (Auto focus accuracy) je definicija sistema fokusiranja, ki pogojuje tudi natančnost avtofokusiranja, npr, TTL-AREA-SIR z CMOS senzorjem.

AVTOPORTRET je posnetek lastnega obraza s pomočjo ogledala ali z uporabo samosprožilca.

B - (bulb) oznaka, ki pomeni nastavitev zaklopa fotografskega aparata na daljšo časovno osvetlitev; zaklop ostane odprt, dokler se drži pritisnjen sprožilec.

BARVNA KOMPOZICIJA je oblikovanje slike na način, da barvni odnosi pomagajo graditi osnovno sporočilo slike.

BARVNI ODNOS je razmerje med barvami v sliki, ki so med seboj v skladnosti ali neskladju in na ta način vplivajo ena na drugo in na celotno kompozicijo.

BARVNO ZAPOREDJE je tip barvne mreže, ki se uporablja v digitalnih napravah za obdelavo slike. Običajni sta RGBG in CYMK barvni zaporedji.

BARVNA TABELA je tabela spektralnih barv, s katero se primerja občutljivost filmov in učinek filtrov, v digitalni fotografiji pa podajanje barv.

BARVNA OBČUTLJIVOST je sposobnost medija, da zapiše barve. Srebrovi halogenidi so občutljivi le na ultravijolično in modro-vijolično svetlobo. S senzibilizatorji je možno barvno občutljivost povečati do rumenega spektra (ortokromatske emulzije), pa tudi rdeči del spektra (pan­kromatske emulzije). Tudi senzorji digitalnih naprav različno reagirajo na posamezne svetlobne spektre.

BARVNI KROG je tabela barv v takem zaporedju, da so si komplementarne barve postavljene nasproti. Z barvnim krogom si pomagamo pri določevanju sorodnosti barv in barvnih učinkov. Barvni krog vsebuje le nasičene spektralne barve.

BARVNA TEMPERATURA je temperaturna vrednost, pri kateri črna snov seva določeno barvo.

BATERIJA (Battery) je običajen naziv za NiCD, NiMH, LiIon akumulatorje z možnostjo ponovnega polnjenja, ki se uporabljajo za napajanje digitalnih naprav.

BLISKOVKA je umetni vir svetlobe, ki omogoča fotografiranje v slabih svetlobnih razmerah. Daje kratek intenziven svetlobni blisk, ki mora biti sinhroniziran z delovanjem zaklopa fotoaparata. Stare bliskovne žarnice za enkratno uporabo dajejo barvno temperaturo svetlobe 3200 do 5500° K. Te so zamenjale elektronske bliskavice.

BOKS KAMERA je enostaven fotografski aparat na zviti film, ki je imel obliko preproste škatlice (boks). Na trg jih je dal George Eastman leta 1888 pod imenom Brownie.

CAMERA OBSCURA je zatemnjena soba z luknjico, skozi katero svetloba nariše zrcalno sliko na zadnji steni. Sprva so jo uporabljali kot pripomoček pri risanju. Šele po odkritju foto-senzibilnih snovi so jo uporabili v fotografske namene.

CCD (Charged Couple Device) je senzor digitalnih naprav.

CdS CELICA je fotoelektrični element s kadmijevim sulfidom. Pod vplivom svetlobe spremeni upornost, ima pa prednost pred selenovo celico, ker se ne izrabi

CMOS je tip senzorja digitalnih naprav.

CYMK je subtraktivno barvno zaporedje, ki uporablja zeleno-modro, rumeno, purpurno in črno barvo za osnovo.

ČRNO-BELA FOTOGRAFIJA je foto-postopek, pri katerem se za počrnitev fotografskega materiala uporabljajo srebrovi halogenidi, občutljivi na svetlobo. V digitalni fotografiji pomeni to le izključitev barv.

ČRNO-BELI FILM je na prozorno podlago nanesena suspenzija želatine in srebrovih halogenidov za snemanje negativov v črno-beli tehniki. Suspenzija je je zaščitena s tanko plastjo želatine, na podlago pa je vezana s tanko želatinsko plastjo. Tudi na hrbtni strani filma je tanka plast želatine, ki preprečuje zvijanje filma in refleksijo svetlobe (obstret).

ČRNO TELO je votla platinasta posoda z odprtino, skozi katero sevajo žarki pri segrevanju. Z merjenjem sevanja se izmeri odvisnost med temperaturo in valovno dolžino oddanih žarkov.

DAGEROTIPIJA je postopek za izdelavo trajnih fotografskih posnetkov s pomočjo posrebrenih bakrenih ploščic, izpostavljenih delovanju jodovih par. Po osvetlitvi, ki je traja približno 15 minut, se sliko razvije s parami živega srebra in ustali s kuhinjsko soljo ali z natrijevim tiosulfatom. Slaba stran je obrnjena slika in dejstvo, da slike ni mogoče povečati ali razmnožiti

DALJINOMER je optična naprava za merjenje oddaljenosti.

DIAPOZITIV je črno-beli ali barvni pozitivni posnetek, ki se večinoma uporablja za projekcije na večje površine.

DIFRAKCIJA je razklon svetlobe.

DIFUZIJSKI OBSTRET je razprševanje svetlobe v emulziji filma na zelo kontrastnih linijah slike, kar povzroči sij in  zmanjša ostrino.

DIFUZOR je kakršnokoli sredstvo za razprševanje trdega snopa svetlobe v difuzno, mehko svetlobo.

DIGITALNI ZOOM (digital zoom) je možnost posnetka povečanega objekta s pomočjo digitalne povečave. Ta je le povečanje manjšega izreza slike na celo slikovno ploskev s tem, da ločljivost ustrezno pade.

DIKROIDNA MRENA je raznobarvna napaka, ki nastane na črno-belih negativih zaradi nepravilnega razvijanja. 

DIN (Deutsche Industrie Normen - nemške industrijske norme) je nemški standardizacijski sistem, ki se uporablja tudi za merjenje občutljivosti fotografskega materiala. Izpodriva ga mednarodni ISO standardizacijski sistem.

DINAMIČNA KOMPOZICIJA je doseganje dinamičnih učinkov s  sredstvi likovne kompozicije, predvsem z uporabo diagonal in z  neravnotežjem likovnih elementov.

DIOPTER je del iskala, okular.

DIOPTRIJA je recipročna vrednost goriščne razdalje leče, izražene v metrih.

DNEVNA SVETLOBA je spekter elektromagnetnega valovanja, ki ga seva sonce in ki ga z očesom zaznavamo kot vidno svetlobo.

DOLGOŽARIŠČNI OBJEKTIV (teleobjektiv) je objektiv z dolgo goriščnico.

DOPOLNILNA LUČ dopolnjuje glavno luč pri osvetljevanju objektov.

DVOOKA ZRCALNA KAMERA ima iskalni zgornji objektiv, spodnji objektiv pa je snemalni. 

DX KODA je pomagalo za avtomatsko razbiranje občutljivosti filma čez ohišje filma s pomočjo stopničaste kode.

EASTMAN George (1854-1932), ameriški proizvajalec fotografskega materiala, pionir kinematografije, ki je uvedel standarde za filmski trak in perforacije. Omogočil je širjenje amaterske fotografije z uvajanjem preproste boksovke na standardiziran zviti film.

EFEKTIVNA LOČLJIVOST (Effective pixels) je dejanska število točk, ki jo da senzor v slikovnem izrezu kamere. Je manjše kot  skupno število pik, ki jih daje senzor v celoti.

EKSPOZICIJA je stopnja osvetlitve.

EKSPOZICIJSKA KOREKCIJA (Exposure adjustment, exposure compensation) je nastavitev osvetlitve na drugačno vrednost, kot jo izračuna sistem kamere.

EKSTERNA BLISKOVKA (External flash) je zunanja, nevgrajena bliskavica, ki jo proži procesor kamere preko konektorja na kameri ali preko stikalnega kabla (hot shoe, sync...)

ELEKTRONSKA BLISKOVKA je izvor umetne svetlobe s spektrom, podobnem dnevni svetlobi (5500° K do 6000° K). Svetlobni blisk nastane pri praznjenju elektrenine v razredčenem plinu. 

ENOOKA ZRCALNA KAMERA naprava, ki omogoča opazovanje motiva s pomočjo pomičnega ogledala in snemanje slike na film skozi isti objektiv. Je najbolj razširjen tip fotoaparata.

F - fokus, oznaka za gorišče (žarišče).

f - oznaka za goriščno razdaljo (goriščnico).

FARMERJEV SLABILEC je kemikalija, s katero slabimo pregoste negative in slike, z razredčenim pa se lahko odstranjuje mrene in starostne osene iz starih fotografij.

FENIDON, 1-fenil-3-pirazolidon, je snov za razvijanje.

FIKSIR - ustaljevalec.

FIKSIRNA SOL - natrijev tiosulfat.

FILM je fotografski material na prozorni podlagi. 

FILM ZA INFRARDEČO SVETLOBO vsebuje emulzijo, občutljivo na infrardeče žarke spektra med 700 nm in 1000 nm.

FILTER je obdelano kvalitetno optično steklo ali plastična folija, ki prepušča samo določen spektralni del svetlobe.

FILTRSKI FAKTOR je faktor, s katerim je treba pomnožiti čas osvetlitve, ker filter zadrži del svetlobe.

FORMAT je standardizirana dimenzija fotografskih in kinematografskih filmov in papirja. Lahko označuje tudi vrsto digitalnega fotoaparata glede na konstrukcijo.

FOKUS (F), gorišče, je točka, v kateri se križajo v lečo ali objektiv padajoči žarki, ki padajo na lečo vzporedno z optično osjo leče.

FOKUSNI POVEČEVALNI FAKTOR je relativno razmerje med sliko, ki jo izriše senzor in sliko, ki jo vidimo v iskalu. Je posledica drugačne dimenzije senzorja kot je slikovna površina objektiva.

FORMAT digitalnega fotoaparata je konstrukcijska osnova naprave

FOTOELEKTRIČNA CELICA je element, ki daje enosmerni električni signal pod vplivom svetlobe.

FOTOGRAFIJA je  upodabljanje predmetov s pomočjo svetlobe na fotografski material.

FOTOGRAFIKA je kopiranje prozornih in neprozornih predmetov na fotografski papir.

FOTOGRAFSKA NESKONČNOST je tista oddaljenost predmeta, ko se predmet izriše v gorišču objektiva. Fotografska neskončnost se začenja pri razdalji 300 f.

FOTOGRAFSKA PLAST je nanos tanke plasti suspenzije kristalov srebrovih halogenidov v želatini, obcutljivih na svetlobo.

FOX-TALBOT William (1800-1877), Anglež, ki je pred Daguerrom izumil prvi fotografski postopek s papirnim negativom in ga je bile mogoče kopirati. Postopek se je imenoval kalotipija.

FRESNELOVA LEČA je zbiralna leča, oblikovana v koncentričnih krogih, ki se uporablja predvsem za svetlobne reflektorje.

FRONTALNA SVETLOBA pada na objekt v smeri od kamere. Običajno je to tudi glavna luč.

GAMA je mera za stopnjo kontrasta, izražena s tangensom kota, ki ga zapira ravni del krivulje počrnitve z vodoravnico koordinatnega sistema.

GIBALNA NEOSTRINA nastane v primeru ko se predmet ali kamera v času osvetlitve premakne.

GLAVNA LUČ je izvor svetlobe, ki določa smer, iz katere je osvetljen objekt.

GLOBINSKA OSTRINA je pas pred in za nastavljeno razdaljo do predmeta, v katerem imajo predmeti še vedno ostro sliko.

GORIŠČE - žarišče, fokus, je točka, v kateri se sekajo lomljeni žarki, ki padejo na zbiralno lečo vzporedno z optično osjo. Žarišče pri negativnih lečah je virtualna točka, iz katere navidezno izhajajo razklonjeni žarki.

GORIŠČNICA je razdalja med optičnim središčem leče in goriščem leče.

GOSTOTA POČRNITVE je stopnja začrnitve >d< (densitas = začrnitev). Meri se v logaritemskih enotah neprozornosti v denzitometru kot razmerje med vpadno in prepuščeno svetlobo.

GRADACIJA je lastnost fotografske plasti, da izdela sprejeto svetlobno sliko s povečanimi ali zmanjšanimi tonalnimi kontrasti.

GRAFIČNI FILM je nizko občutljiv, kontrastni film za reprudukcijo in kopiranje.

HALOGENSKA ŽARNICA je žarnica z volframovo nitjo v jodovih parah. 

INDEKS LOMA je lomni količnik.

INFRARDEČA SVETLOBA je del svetlobnega spektra z valovno dolžino med 750 in 1500 nm. 

IRADIACIJA (obstret, eho) je difuzna razpršitev svetlobe na kontrastnih robovih barvnih površina, ki nastane kot posledica difuzije svetlobe v fotografski emulziji

IRIS - šarenična zaslonka je zaslonka iz tankih kovinskih srpic.

ISKALO je optični sistem, ki pri snemanju omogoča izrez posnetka, pri nekaterih izvedbah iskala pa se lahko kontrolira tudi ostrina slike. Pri digitalnih fotoaparatih je iskalo zamenjal LCD zaslon.

IZOHELIJA je postopek, ki z ločevanjem posameznih tonalnih vrednosti daje sliki grafični učinek.

IZREZ je določitev oblike in vsebine posnetka.

IZTEG KAMERE z mehom ali z vmesnimi obročki podaljša žariščno dolžino tako, da je možno posneti predmete v naravni velikosti. Je nadomestilo makro-objektiva.

KAMERA je naziv za optične aparate, ki foto-kemično ali fotoelektrično registrirajo sliko.

KOMA je optična napaka zbiralnih leč, ki povzroči, da se točke ob robu slikovnega polja izrišejo kot razpotegnjene pege od središča navzven.

KOMBINIRANA SVETLOBA je dnevna svetloba z dodajanjem svetlobe bliskavice oziroma kakšnega drugega izvora, ki ima enako barvno temperaturo.

KOMPATIBILNOST Z IBM Microdrive je možnost uporabe IBM Microdrive diska v fotoaparatu.

KOMPLEMENTARNE BARVE so barve, ki se nahajajo nasproti ležeče v barvnem krogu.

KOMPOZICIJA je zlaganje likovnih elementov slike v usklajeno celoto, s katero se izraža avtorjeva zamisel in vsebinsko sporočilo.

KOMPRESIJA ali stiskanje datotek je obdelava slike s programskimi orodji za zmanjševanje velikosti datotek tko, da se pri enaki velikosti zmanjšuje kvaliteta slike na principu poznavanja človekove percepcije barve in slike.

KONDENZOR je sistem leč, ki zbere svetlobo v ozek snop.

KONKAVNA LEČA je razpršilna leča, ki ima fokus v navideznem križišču nazaj podaljšanih izhodnih žarkov.

KONKAVNO-KONVEKSNA LEČA je zbiralna leča z eno konveksno in eno konkavno površino. Običajno se uporablja kot predleča. Daje manjšo napako, če je obrnjena z vbočeno stranjo proti objektu.

KONTRAST je razmerje med stopnjo temnin in svetlimi površinami slike. Kontrast je odvisen od barvitosti objekta in jakosti svetlobe.

KONVEKSNA LEČA  je zbiralna leča.

KONVEKSNO-KONKAVNA LEČA je razpršilna leča z eno konveksno in drugo konkavno površino.

KONVERTER je optični dodatek, ki spremeni goriščnico objektiva. Najbolj uporabljeni so tele­konverterji, ki se vstavijo med ohišje kamere in objektiv in podaljšajo goriščnico objektiva.

KOPIRNI PAPIR je nizko občutljiv fotografski papir na osnovi srebrovih halogenidov za kontaktno kopiranje negativov.

KRATKO-ŽARIŠČNI OBJEKTIV je širokokotni objektiv.

KRIVULJA ZAČRNITVE je krivulja, ki v logaritemskih stopnjah izraža odvisnost med časom osvetlitve in počrnitvijo emulzije.

KROMATSKA ABERACIJA (barvni razklon) je napaka enostavnih leč, da kot prizma razklonijo svetlobo različnih valovnih dolžin. 

LATENTNA SLIKA je nevidna slika, ki nastane zaradi delovanja svetlobe na fotografsko plast. Ta postane vidna šele takrat, ko se slika razvije.

LCD (liquid crystal display) je zaslon iz tekočih kristalov, ki ima v kompaktnih digitalnih fotoaparatih funkcijo iskala, v zrcalno-refleksnih pa funkcijo prikazovalnika posnetih slik.

LEČA je sferično ali asferično brušeno steklo ali umetna snov, ki lomi svetlobo.

LOMNI KOLIČNIK je razmerje med kotom vpadajočega in kotom izhodnega žarka pri prehodu svetlobe skozi prozorno snov.

LOM SVETLOBE je sprememba smeri svetlobnega žarka pri vstopu v snov z drugačno gostoto.

LOW KEY je pozitivna tehnika, ki v slikah poudarja temne tone in vsebuje le malo svetlih površin.

LUMEN (1m) je enota za merjenje svetlobnega taka.

LUMIERE, Louis (1864-1948) in Auguste (1862-1953) sta izumitelja kinematografije, ki sta konstruirala aparat 'cinematographe', ki je ostal v osnovi nespremenjen do danes.

LUX (Lx) je enota za merjenje osvetljenosti površine. 

LUXMETER je instrument s fotoelektrično celico, s katerim merimo osvetljenost objekta.

M - Nastavitev pri nekaterih fotografskih kamerah pri uporabi bliskavice z žarnicami, ki imajo prižigalno zakasnitev. Zaklop se odpre 15 milisekund po električnem signalu.

MADDOX Richard Leach (1816-1902) je iznašel želatinsko emulzijo s srebrovimi halogenidi leta 1871.

MAKRO FOKUSNO OBMOČJE (Macro focus range) je možnost objektiva, da se ga preklopi iz običajnega fokusnega razpona v makro območje.

MAKROFOTOGRAFIJA je snemanje slik, pri čemer nastane slika enake velikosti ali do 10-krat večja od samega objekta.

MAKRO OBJEKTIV je objektiv s sestavom leč, ki omogoča bližinske posnetke v primerih, ko je slikovna razdalja daljša od predmetne razdalje.

MASKIMALNI ČAS OSVETLITVE podaja najdaljši čas osvetlitve, ki ga omogoča mehanizem fotoaparata. V enostavnih fotoaparatih je to nekaj sekund ali programsko nastavljiv daljši čas "B", boljši pa omogočajo celo ročno zapiranje zaklopa "T".

MEDLICA je motno steklo, na katerem opazujemo motiv v iskalu.

MEH je raztegljivi del kamere iz črne snovi, s katerim se podaljša žariščna razdalja objektiva. Uporablja se za ekstremne povečave in posebne efekte.

MEHKA SVETLOBA je razpršena (difuzna) svetloba, ki pada na objekt z raznih strani in ne povzroča senc.

MEHOVKA je starejši model kamere z mehom.

MIKROFILM je naziv za manj občutljiv, bolj kontrasten in drobnozrnat 16 mm ali 35 mm film, namenjen je presnemavanje knjig in dokumentov.

MIKROFOTOGRAFIJA je snemanje s pomočjo mikroskopa pri več kot 10-kratni povečavi.

MINIMALNI ČAS OSVETLITVE podaja najkrajši čas osvetlitve, ki ga omogoča mehanizem fotoaparata. Dosega 1/16000 sekunde.

MODRI FILTER se uporablja v barvni tehniki za korekcijo barvne temperature svetlobnega izvora pri uporabi umetne luči, za korekcijo nočnih posnetkov, pri črno-beli tehniki pa pri portretiranju, kjer se pojavi potreba po korekciji modrine.

MONTAŽA je slika, sestavljena iz več različnih slik.

MOTIV je objekt ali tema, ki spodbudi k snemanju.

MRENA je siva obarvanost črno-belega ali obarvanost barvnega materiala, ki nastane po razvijanju zaradi starosti materiala, nenamerne osvetlitve, napačnega razvijanja in drugih napak.

NANOMETER je mera za valovno dolžino svetlobe (1/1000000 milimetra)

NASPROTNA SVETLOBA pada v ostrem kotu ali direktno v objektiv kamere. Taka osvetlitev riše silhuete.

NATRIJEV TIOSULFAT je glavna sestavina fiksirja. Nerazpadle srebrove halogenide pretvori v soli, topne v vodi.

NAVOJ OBJEKTIVA omogoča navitje predleče, konverterjev  in filtrov na objektiv. Večina kompaktnih fotoaparatov te možnosti nima.

NEGATIV  je fotografski posnetek z obrnjenimi tonskimi in barvnimi vrednostmi.

NEGATIVNA LEČA je razpršilna leča.

NEOSTRINA je nezaželena napaka pri snemanju, povečevanju ali projekciji. Je posledica neprave izostritve v času snemanja, premikanja kamere ali objekta in neustrezne globinske ostrine.

NEOSTRINSKI KROŽEC je večji ali manjši krožec, ki ga objektiv zaradi napak izriše namesto točke.

NEPOSREDNA ISKALA so vsa samostojna iskala v kamerah, pri katerih se optična os ne pokriva z optično osjo objektiva.

NESENZIBILlZIRANA EMULZIJA je emulzija iz srebrovih halogenidov, ki je občutljiva na ultravijolično in modro-vijolično svetlobo.

NEWTONOVO ISKALO je samostojno okvirno iskalo z vgrajeno negativno in pozitivno lečo.

NIEPCE Joseph Nicephore (1765-1833) je uspel izdelati s fotografskim aparatom trajno pozitivno sliko na kositrni plošči, prevlečeno z bitumnom.

NIZKO OBČUTLJIV FILM je drobnozrnat film z občutljivost do 15 DIN. 

NOČNI POSNETEK je v nočnem času in v eksterieru brez dodatne osvetljave izdelan posnetek

NORMALNI OBJEKTIV je sestav leč s snemalnim kotom, podobnim vidnemu polju človeškega očesa. Ti imajo goriščnico približno enako diagonali slikovnega formata, ki ga izrišejo.

OBČUTLJIVOST (ISO rating) je merilo za sposobnost zaznavanja oz. zapisovanja svetlobe.

OBJEKTIV je sistem leč, ki projicira sliko predmeta na zaslon.

OBRAČALNO RAZVIJANJE je razvijalni postopek, s katerim nastane na obračalnem filmu pozitivna slika. 

OBRISNA (KONTURNA) OSTRINA je širina prehoda med dvema kontrastnima površinama.

OBSTRET (iradiacija, eho) je difuzna razpršitev svetlobe na kontrastnih robovih barvnih površina, ki nastane kot posledica difuzije svetlobe v fotografski emulziji

ODBITA SVETLOBA je od predmetov reflektirana svetloba.

ODPRTINA OBJEKTIVA je pogojena z velikostjo odprtine zaslonke. 

OHIŠJE kamere (Camera body) je ohišje fotoaparata brez objektiva.

OKVIRNO ISKALO (Ikonometer) je preprosto iskalo, ki je sestavljeno iz okvira in diopteja.

OPTIČNA OS je namišljena premica, ki poteka skozi središče in gorišče leče.

OPTIČNO SREDIŠČE LEČE je namišljena točka na sredini leče, ki se uporabi za matematično določitev goriščnice. Goriščnica je razdalja od optičnega središča leče do gorišča.

OPTIČNO STEKLO je vrsta stekla z visokim lomnim količnikom, ki se uporablja za izdelavo leč in prizem.

ORANŽNI FILTER se uporablja v črno beli fotografiji  za povečanje kontrastov, sploh neba in oblakov.

ORTOKROMATSKA EMULZIJA je material, občutljiv na modro-vijolični in rumeno-zeleni spekter.

OSNOVNA LUČ osvetli objekt ali sceno na minimalno osvetlitev, potrebno za snemanje, tako, da so vidni detajli tudi v sencah

OSNOVNE BARVE so rdeča, modra in rumena barva. Z mešanjem teh dobimo katerokoli barvo iz barvnega kroga.

PAPIRNI NEGATIV je negativna kopija pozitivne slike na papirju.

PARALAKSA je razlika med optično osjo iskala in optično osjo objektiva.

PENTAPRIZMA je peterostrana prizma, ki  pravilno obrne sliko v iskalu zrcalno-refleksne kamere.

PERCEPCIJA barve in slike je sprejemanje in barv in slike v človeškem očesu in obdelava z možganskimi procesi

PERFORACIJA je luknjičavost filmskega traku, namenjena za enakomeren vlek filma v kameri.

PERSPEKTIVA je projekcija tridimenzionalnega prostora in predmetov na dvodimenzionalno površino slike.

PETZVALOV OBJEKTIV portretni objektiv daljših goriščnic in s svetlobno jakostjo F:3,5, ki ga je izračunal Josef Petzval.

PIMA - Združenje proizvajalcev fotografske opreme

PODOSVETLITEV je posledica slabe osvetlitve, kar povzroči slabo počrnitev oziroma obarvanje filma ali slike, s tem pa tudi slab kontrast. Delno se popravi z nasičevanjem in povečevanjem kontrasta.

POLARIZACIJSKI FILTER je filter ali folija, ki prepušča le svetlobo z valovanjem po eni ploskvi oziroma smeri. S tem se odstrani precej odbite svetlobe, ki povzroča na sliki nezaželene odseve in izboljša atmosfero posnetka.

POLARIZIRANA SVETLOBA je sevanje, ki niha samo v eni ravnini.

POLNA ODPRTINA OBJEKTIVA je svetlobna jakost objektiva pri popolnoma odprti zaslonki.

POLNILEC, BATERIJSKI (Battery Charger)je električni napajalnik za polnjenje akumulatorskih baterij

PORTRET je posnetek osebe ali obraza, največkrat s poudarkom karakterja posnete osebe.

POZITIV je slika z enakim videzom kot posneta scena. Običajno se uporablja kot daipozitiv za projiciranje na platno. Digitalni posnetek je pozitiv.

POZITIVNA LEČA je zbiralna leča.

PREDLEČA je dodatna zbiralna leča na objektivu, ki skrajša goriščnico in omogoča povečave slike s tem, da lahko predmet približamo objektivu.

PREDMETNA RAZDALJA je razdalja od predmeta do optičnega središča objektiva.

PREOSVETLITEV je preveč osvetljena slika, pri kateri se preosvetljenih površin ne da popraviti s tonalnimi popravki

PRIMARNE BARVE so osnovne tri barve - rdeča, rumena in modra.

PRIORITETA (Aperture priority) je možnost nastavitve zaslonke, časa ali drugih parametrov na fiksno vrednost, ostali pa se nastavijo avtomatsko.

PRIZMA je prozorno večkotno optično telo, ki z lomom svetlobe razkloni svetlobo v spekter.

PRIZMATSKO ISKALO je iskalo s petkotno prizmo, ki pravilno obrne sliko.

PRIŽIGALNA ZAKASNITEV je čas, ki je potreben za zamik odprtja zaklopa glede na vžig bliskavke.

RAW je originalen format digitalnega zapisa slike, ki ga izdela AD konverter iz signala senzorja.

RAZDALJNICA je skala na objektivu, ki prikaže območje globinske ostrine pri katerikoli nastavitvi ali zaslonki.

RAZPRŠENA SVETLOBA je mehka, difuzna svetloba, ki ne riše močnih senc.

RAZPRŠILNA LEČA je vbokla, konkavna leča, ki razklanja žarke od optične osi in ima fokus v navideznem križišču nazaj podaljšanih izstopnih žarkov.

RAZVIJANJE je kemični postopek  pretvarjanja latentne slike v vidno.

RDEČI FILTER poveča kontraste in dramatične učinke oblačnega neba v črno-beli fotografiji.

REFLEKS je odboj svetlobe od svetlih, gladkih površin.

REFLEKTOR je umetni svetlobni vir z napravo za usmerjanje svetlobe.

REPRODUCIRANJE je presnemavanje obstoječega slikovnega materiala s presnemavanjem, v novejšem času pa s skenranjem.

REPRODUKTOR je naprava za presnemavanje slikovnega materiala, ki omogoča enakomerno osvetlitev podloge in pravokotno postavitev kamere.

RESOLUCIJA (resolution) je izraz za ločljivost digitalne slike.

RETUŠIRANJE je postopek tehničnega in estetskega popravljanja slike.

RIBJE OKO je objektiv z zelo širokim zornim kotom.

RGB je aditivni barvni nabor, ki uporablja rdečo, rumeno in modro barvo za osnovo.

ROČNA NASTAVITEV PARAMETROV (Full manual) je možnost ročnih nastavitev  raznih parametrov fotoaparata. Pojem se je pojavil z nastankom kompaktnih fotoaparatov, ki so onemogočali ročne nastavitve osvetlitve.

ROČNA SVETILKA je prenosni žaromet  za hitro ali terensko delo.

ROČNO FOKUSIRANJE je možnost ročne nastavitve fokusa brez uporabe avtofokusiranja. Kompaktni fotoaparati te možnosti nimajo.

RUMENI FILTER je filter za korekcijo tonskih vrednosti zelenih in modrih  in belih površin.

SAMOSPROŽILEC je naprava, ki sproži zaklop preteku nastavljenega časa. Poleg internega obstajajo tudi zunanji, ki se priključijo na sprožilec ali na elektroniko kamere.

SELENSKA FOTOELEKTRIČNA CELICA pod vplivom svetlobe inducira šibak električni signal.

SENČILO je obroč ali zaslon, ki prepreči svetlobi vstop v objektiv iz strani in tako prepreči odboj svetlobe med lečami.

SFERIČNA ABERACIJA je krogelni odklon leče, ki nastane zaradi drugačnega loma svetlobe na robu leče kot v sredini in povzroči motnost slike na robovih.

SIMETRIJA je kompozicijski pristop z uporabo zrcaljenja, tako naravnega kot moniranega.

SIVI FILTER zmanjšuje intenziteto svetlobe in tako zboljša kontrast slike.

SKADENCA je čas uporabnosti fotografskega materiala.

SLIKOVNO RAZMERJE (Image ratio) je format slike (višina:širina). Običajni formati so:  4:3, 3:2, bolj redek je format 5:4.

SLlKOVNA RAVNINA je ravnina, pravokotna na optično os objektiva.

SLlKOVNA RAZDALJA je razdalja med optičnim središčem objektiva in slikovno ravnino.

SLlKOVNO POLJE je področje v slikovni ravnini, ki ga zajame in izriše objektiv na dimenzijo zaslona.

SOLARIZACIJA izguba občutljivosti fotografskega materiala zaradi intenzivne osvetlitve, kar se da izrabiti za posebne efekte.

SPEKTER je zaporedje elektromagnetnega valovanja, urejena po valovni dolžini. Spekter je tudi barvna skala, ki jo dobimo z razklonom bele svetlobe s prizmo.

SPOMINSKI MEDIJ je mikro vezje, ki lahko shrani večjo količino digitalnih podatkov. Najbolj znane so Smart Media, Compact Flash in Microdrive spominske kartice in diski.

SREDIŠČNA PERSPEKTIVA je postavitev kompozicije tako, da se vse linije, vzporedne z optično osjo objektiva, stekajo v neskončnost.

SREDIŠČNI ZAKLOP je naprava s krožno razporejenimi lamelami, ki se pri sproženju razprejo in za ustrezen čas odprejo pot svetlobi na zaslon.

STISKANJE DATOTEK ali kompresija je obdelava slike s programskimi orodji za zmanjševanje velikosti datotek tako, da se pri enaki velikosti zmanjšuje kvaliteta slike na principu poznavanja človekove percepcije barve in slike.

STOJALO (stativ) je trinozno, enonozno in ramensko stojalo za snemanje pod slabšimi svetlobnimi pogoji in preprečuje tresenje fotoaparata med daljšimi časovnimi ekspozicijami.

STRANSKA SVETLOBA pada na objekt s strani - pod kotom od 30 do 45 stopinj glede na optično os objektiva.

SUBMINIATURNA KAMERA je fotoaparat  z 16 milimetrskim ali ožjim filmskim trakom.

SUBTRAKTIVNO MEŠANJE BARV je princip mešanja barv, ki uporablja škrlatno, rumeno in modro-zeleno barvo. Te s prekrivanjem dajo primarne barve (modro, zeleno in rdečo).

SVETLOBNA JAKOST OBJEKTIVA je relativna vrednost, ki jo dobimo, če polno odprtino objektiva delimo z goriščnico.

SVETLOBNI RAZKLON ali difrakcija je razpršitev svetlobe pri uporabi zelo zaprte zaslonke.

SVETLOMER je naprava s fotoelektrično celico, ki izmeri količino svetlobe, ki pade nanj.

ŠIROKOKOTNI OBJEKTIV je objektiv s krajšo goriščnico in daje zorni kot ožji kot človeško oko.

T - je oznaka na zaklopih za dolgo časovno osvetlitev, deluje pa tako, da se zaklop zapre na ponoven pritisk sprožilca.

TELEOBJEKTIV je ozkokotni objektiv, ki ima goriščno razdaljo daljšo od normalnega 50 milimeterskega objektiva.

TESTNE SKALE PIMA so zelo kvalitetni testni diagrami za preverjanje kvalitete lastnosti slike oziroma fotoaparatov. PIMA standard je dogovor Združenja proizvajalcev fotografske opreme.

TEŽIŠČE je v kompoziciji z osrednjim motivom poudarjen del slike.

TIHOŽITJE je oznaka statičnega motiva z raznimi predmeti in detajli.

TOČKA SNEMANJA je stojišče, iz katerega se glede na motiv in smer svetlobe posname sliko.

TOPLE BARVE so vse barve v barvnem krogu, ki imajo več rumene ali rdeče barve v zmesi z modro.

TRANSPORTNI MEHANIZEM je naprava za pomik filma.

TRDA SVETLOBA je kontrastna, direktna usmerjena svetloba, ki riše močne sence.

TTL (through the lens) je sistem avtomatskega fokusiranja objektiva (AF) neposredno skozi objektiv.

UČINKOVITA ODPRTINA OBJEKTIVA je matematična odprtina objektiva, s katero se računa svetlobna jakost objektiva.

UV FILTER odstrani iz svetlobe ultravijolični del spektra.

ULTRA-VIJOLIČNA SVETLOBA je del svetlobnega spektra z valovno dolžino pod 400 nanometri.

USB (Universal Serial Bus) so vhodna vrata računalnika, na katera se lahko priklopi več naprav. So običajna vrata za prenos slik iz fotoaparata na računalnik.

V - je oznaka na zaklopu nekaterih fotografskih kamer, pomeni pa vključitev samosprožilca.

VGRAJENA BLISKAVICA (Built-in Flash) je v aparat vgrajena bliskavica, ki jo krmili elektronika fotoaparata.

VIDEO IZHOD je konektorski vtič za prenos slik na video naprave.

VIDNI KOT je kot slikovni kot objektiva, je pa povezan s slikovnim poljem posnetka (diagonalo) in goriščnico.

VINJETIRANJE je izginjanje ali potemnitev slike proti robu.

VMESNI OBROČI podaljšajo slikovno razdaljo tako, da odmaknejo objektiv od filma, zato se ga lahko primakne bliže k objektu in se ga tako posname ustrezno povečanega.

VODILNO ŠTEVILO je mera za jakost bliskavice, je pa zmnožek oddaljenosti fotografiranega predmeta in zaslonskega števila.

X - je oznaka za nastavitev na zaklopih fotografske kamere za uporabo elektronske bliskavice, kjer se ne upošteva prižigalne zakasnitve.

ZAKLOP NA RAZPOREK je mehanizem z zarezanim platnenim trakom ali kovinskim zastorom, ki v trenutku osvetlitve steče pred filmom v fotografski kameri in tako osvetli film.

ZAPOREDNA VRATA (serial port) so vhodna vrata računalnika, na katera se lahko priklopi zunanjo naprav. So običajna vrata za prenos slik iz fotoaparata na računalnik, vendar se opuščajo, ker za ta namen niso dovolj zmogljiva.

ZASKOČNA ZASLONKA je stalno odprta zaslonka, ki se se zapre določeno vrednost samo v trenutku osvetlitve posnetka.

ZASLONKA je mehanizem v objektivu, ki odpre svetlobno odprtino objektiva za določeno vrednost.

ZASLONSKA ODPRTINA je razmerje med goriščnico in učinkovito odprtino objektiva. Izražena je z zaslonskimi števili.

ZASLONSKA VRSTA je številčna lestvica, ki označuje zaslonsko odprtino.

ZASLONSKI RAZPON (aperture range) je informacija o najmanjši in največji zaslonski odprtini. Pri objektivih digitalnih fotoaparatov se podaja posebej za makro in posebej za tele področje.

ZELENI FILTER osvetli v črno-beli fotografiji zelene in modre površine.

ZLATI REZ je optimalno razmerje dimenzij v kompoziciji.

ZOOM OBJEKTIV je objektiv s spremenljivo goriščnico.

ZORNA RAZDALJA je razdalja med stojiščem, iz katerega opazujemo objekt, in objektom samim.

ZORNI KOT je nagib optične osi objektiva glede na objekt snemanja.

ZRNATOST je pozitivna belina med kristali srebrovega bromida ali kristalov barvnih komponent v emulziji filma, ki daje sliki zrnatost.

ŽABJA PERSPEKTIVA je posnetek iz stojišča, ki je pod horizontom.

ŽANRSKI MOTIV je fotografska tema, ki obravnava človeka in njegovo dejavnost.

ŽARIŠČNICA  je razdalja med optičnim središčem in goriščem.

ŽAROMET ali reflektor je v ohišje vgrajena umetna luč s konkavnim ogledalom ali Fresnelovo lečo za usmerjanje svetlobe.

ŽIČNO SPROŽILO je krajša opletena cev, v katero je vstavljena jeklena žica. S pomikom te žice se potisne sprožilec tako, da se fotoaparat ne premakne. Aretacijski vijak na žičnem sprožilu omogoči tudi daljše časovne posnetke.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.