Športni posnetki

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Dogodki v krogu znancev

Za fotografijo športa je potrebna dobra oprema, predvsem močan teleobjektiv, za dober posnetek pa se žrtvuje veliko časa in dosti posnetkov.

Športni fotograf obvladuje predvsem predvidevanje, torej vso energijo usmerja v trenutek, ko se v kadru zgodi za sliko najboljši trenutek.

Ko želimo za fotografijo gibanja doseči zamrznjenje objekta, potrebujemo kratek čas osvetlitve, zato se za tovrstno fotografijo običajno svetuje odprto zaslonko. Probem nastane, ko objekt v trenutku uide iz fokusa in je slika neostra. To lahko preprečimo, če v danih možnostih uporabimo bolj zaprto zaslonka, saj nam večja globinska ostrina poveča možnost ujeti objekt v ostrino, tudi če se ta malo odmakne iz fokusa.

 

 

(c) Nowhere Photography

Posneti gibanje pomeni zabeležiti gibanje kot premik objekta ali pa vključiti objekt v dramatičnost trenutka. Napačno izbran pristop lahko povzroči, da motiv zmrzne tako, da v sliki ni občutka gibanja. Če dinamika okolja ne prikaže gibanja, ga moramo ustvariti s pravilno izbiro časa osvetlitve posnetka. V tem posnetku je motociklist zmrznjen v zraku kot da bi ga prilepili v zrak, zato slika ne 'deluje'.

 

(c) Niko Beda

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.