Vzorci

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Vzorci

Popolnoma homogen vzorec deluje s celo površino enakomerno. Čebula, koruza, pesek, polje pšenice, vse homogene površine z enakomernimi vzorci lahko postanejo motiv za fotografijo. Če je ravnina motiva pravokotna na objektiv kot je v tem primeru, lahko zaslonko malce odpremo.

Enostavni vzorci so osnova enostavnih tihožitij, kjer se lahko vključi tudi druge kompozicijska orodja, na primer perspektivo. Taka tihožitja delujejo statično in dostojanstveno. Vzorci nasploh delujejo tako, da pogled zajame celotno sliko, oko pa bega in ne išče detajlov, čeprav jih je slika polna.

Vzorci so v naravi pogosti, je pa res, da jih je treba poiskat. Precej jih ustvarjajo tudi arhitekti. Marsikateri spiralni vzorec bomo našli prav v naši bližini.

Homogen vzorec

Zaporedje

Spirale in simetrija

Strukture

 

Nehomogen vzorec

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.