Vreme

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Voda

Če fotografiramo razne dežele po svetu, bomo opazili, da ima nebo v Holandiji oblake drugačnih oblik kot v Mediteranu. Če le ni oblačnost zastrla nebo ravno toliko, da je pokrajina zavita v sivino, bo posnetek krajine nosil barvo vremena. Mraz jo bo oblekel v belino, megla bo zabrisala oddaljena drevesa, blisk bo osvetlil okolico, če pa bomo znali izkoristiti moč dežja in svetlobe, bo nastal dober razpoloženjski posnetek. Le to pazimo, da nam ne zmoči fotoaparata!

Nevihta naredi nebo temno. Malce zaprimo zaslonko in skušajmo ujeti igro svetlobe.Ker pada dež v daljavi, je lahko čas ekspozicije 1/125 sekunde.

Kot žive slike vreme spreminja okolico iz trenutka v trenutek. Dež v trenutku preneha, pokaže se sparina vročih tal, ali pa se pokažemavrica. Močna nevihta nariše temačno vzdušje težkih oblakov, posnetek strele pa fotografu doda piko na i. Slabo vreme ne naredi motiva pustega, kvečjemu obratno. Ravno vreme doda pokrajini tisto, kar brez tega ne bi bila.

Za vsak tip vremena bomo potrebovali tipične nastavitve fotoaparata, lahko pa posežemo po programskih prednastavitvah. Če ne drugega, bo vsaj barvna temperatura vredu nastavljena.

Nevihta

sneg

Oblačno

Sončno

Dež

Megla

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.