Fotografiranje sončnih zahodov

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Fotografiranje sončnih zahodov

Sonce je privlačno že zaradi svetlobe ki jo oddaja. V jutranjih in večernih urah, ko moč sončeve svetlobe usiha, se pojavijo rdečine pod modrim nebom. Barve vabijo k fotografiranju in začuda veliko posnetkov uspe. Težava pri sončnem vzhodu in zahodu je v tem,. da fotogreafiramo naravnost v zelo močan izvor svetlobe. V takih pogojih se pokaže, kako dober je dinamični razpon digitalnega fotoaparata in kako spreten je fotograf pri snemanju teh prizorov. Direkten pogled objektiva v sonce bo le redko dal dober rezultat.

Ne pozabimo, da mora biti večerna osvetlitev temnejša kot dnevna. Če bo fotoaparat naravnal osvetlitev na dnevni videz motiva, moramo osvetlitev zmanjšati. Lahko pa poskusimo izračun osvetlitve ogoljufati z enostavno meritvijo neposredno v svetlo področje blizu sonca.

 
 

Če je sonce premočno, bo slika preveč kontrastna. Zelo verjetno se bo pojavila težava s prežganimi svetlimi površinami ali popolno temnino. To lahko zmanjšamo, če sonce zakrijemo s kakšnim predmetom, ki je del motiva. V primeru posnetka piranske cerkve Svetega Jurija sem sonce enostavno zakril z stebričlom ograje.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.