Sonce

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Sonce

Sonce je vir svetlobe, brez katerega fotografija ne bi obstajala. Ta vir je tako močan, da ne oslepi le človeka, če gleda naravnost vanj, ampak tudi fotoaparat. Tega drugega sicer ne dobesedno, ampak posredno, kor zarmerje izvora napram odbiti svetlobi, ki jo dajejo predmeti. Če fotografiramo v sonce, se bodo vsi predmeti v sceni pokazali kot silhuete, razen če bomo vklopili bliskavico.

Razmerje svetlobe

Megla

Barva

Odsev

Fotografija proti soncu daje zanimive rezultate, povzoči pa lahko kupe težav. Ena od teh je nepravilna osvetlitev, katero moramo nastaviti na tako vrednost, da slika ne bo ne prežgana niti črna. Druga težava je odsev svetlobe na lečah, ki se pojavi v sliki v obliki zaslonke. Če je videz te svetlobe pravilen, jasen in ne zmoti slike, je lahko to celo dobro.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.