Silhueta

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Silhueta

Silhueta nastane pri fotografiranju proti svetlobi. Ko opazujemo sončni zahod, osebo pri osvetljenem oknu, žival pred avtomobilsko lučjo... V takem trenutku barve izginejo, oblike pa se spremenijo v obris, ki začrtajo podobo. Prostor se spremeni v dvodimenzionalno podobo in postane zanimiv motiv za fotografa.

Silhueta nima poudarkov in perspektive, zato je namočnejše orodje kompozicija. Ta je enostavna, saj večina podrobnosti izgine. Silhueta naj ne vsebuje vidnih podrobnosti, ker jo lahko zmotijo, pa vendar lahko vsebuje več informacij o motivu kot če bi ga posneli v vsej svetlobi. Da dobi slika nekaj realnosti, lahko del svetlobe prihaja iz strani. Ta ne bo poudarila detajlov toliko, da bi zmotili glavni motiv, ampak formam doda le toliko prostora, da se nam zazdi motiv živ.

Pri fotografiji silhuet ne pozabimo, da mora biti ta temna. Svetlomer torej nastavimo na svetlo površino, tako da bo temnejši del motiva zagotovo temen.

Kontrast v mraku ali v meglici deluje dramatično. Nasprotna svetloba dramatičnost poveča in povzroči, da začne opazovalec ugibati, kaj je v temni površini.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.