Ravnovesje

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Ravnovesje

Razmerje velikosti

Velikost stvari se v sliki spreminja s perspektivo. Razmerja velikosti torej lahko spreminjamo. Ali bo razmerje dobro ali ne, ali bo vplivalo na videz slike, ali bo dalo pravi občutek dimenzij, je vprašanje, ki se rešuje za vsako sliko posebej.

Mala podoba moškega na ulici ni v pravem razmerju z velikostjo stavb v ulici. Kaj hoče torej slika prikazati? Ravnovesja med njimi zagotovo ne. Prikaže pa razmerje dimenzij in postavlja moškega v zlati rez, kar ustvarja skladno sliko.

Ravnovesje je osnovna prvina kompozicije. Je podaljšana roka zlatega reza. Kjer se razumevanje zlatega reza konča pri postavitvi točke poudarka v tretjine, se razglablja o ravnovesju elementov slike. Najprej o ravnovesju likov, prostora, barv, površin, tekstur, kontrastov, svetlobe in sence, oblik, velikosti predmetov, teže in veljave...

Razmerje velikosti

Nasičenost

Zlato število

Skladnost

Ravnovesje je v naravi že ustvarjeno. Vprašanje je, če ga znamo tudi tako posneti. Ravnovesje je stvar dobrega občutka, torej zanj ne veljajo matematična ali fizikalna pravila.

 

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.