Rastline

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Rastline

Rastlina se predstavi najprej s svojo velikostjo, šele nato z videzom. Podrobno raziskovanje odkrije zanimive detajle, ki postanejo dober motiv za makro fotografa. Velikost se v okolju ugotovi s primerjavo z ostalimi odeleženci v sliki, lahko pa pri tem pomaga perspektiva.

Če drevo posnemamo od spodaj navzgor bomo dobili občutek ogromnosti. Zaslonka naj bo zaprta, ostrino pa nastavimo nekam na prvo tretjino. Spodnje veje naj nikakor ne bodo neostre. Sonce naj ne bo zgoraj, lahko pa je v sliki tako da preseva veje.

Lahko rečemo, da so rastline le del narave, katero smo že obravnavali in ni volje za branje enake teme. Kljub temu pri svojem delu vidim mnogo, mnogo posnetkov rastlin, od prvega cvetenja zanimive rastline v domu, do fotografije urejenih vrtov do specializiranih rastlin, ki jih gojijo zbiratelji. Nekateri posnamejo cele serije posnetkov podobnih rastlin, in pogosto so v vseh slikah podobne napake. Fotografija rastlin je sorazmerno enostavna, ker se rastline ne premikajo, so običajno dobro osvetljene, poleg tega pa jih lahko celo brez večje škode premaknemo v ugodno lego.

Velikost

Portret

Cvet

Okolje

Detajl

Sožitje

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.