Prenašanje poudarka

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Prenašanje poudarka

Pokrajina s konjenikom

Z izbiranjem slikovnega reza, lahko pa tudi kasneje z rezanjem slike, lahko prenašamo poudarek slike iz enega lika na drugega. Pogosto se potencial poudarka vidi šele kasneje, ko skušamo sliko zmanjševati z rezanjem.

Rezanje slike za boljšo kompozicijo je sicer po mojem okusu delo lenega fotografa, ki se v naravi ne potrudi posneti dobro kompozicijo.

Figura

Motnja

Oseba

Obraz

Zgodi pa se, da slika ne uspe najbolje, pa se kasneje ugotovi, da bi z rezanjem nastala boljša kompozicija. Pri tem pride včasih do prenašanja poudarka iz enega lika na drugega. Zato je rezanje včasih koristno delo, ki pokaže, kako poiskati poudarke v sliki.

Primer tega konjenika ni najboljši že zaradi premajhne ostrine manjših rezov, pokaže pa prenašanje poudarka iz pokrajine in konjenika na motnjo, osebo in na koncu na obraz. Pogosteje kot obraz se izpostavijo svetlobne ali barvne točke, zato reševanje kompozicije z rezom ni vedno uspešno.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.