Fotografiranje osebe

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Fotografiranje osebe

Slika: (c) Snoozer Foto

Za portret je zelo pomembna svetloba. Če je je dovolj, da osvetli oči toliko, da so te razločne, bo tudi ostalo vredu. Pada naj iz strani, da dobi obraz globino. Bodimo pozorni na pravilno izbrano smer svetlobe, da ne dobimo učinek 'negativne sence'. Z bliskavko dosvetlimo zelo previdno, če ni potrebno, pa raje nič.

Osredotočenost

Dober portret vsebuje le osebo. Ozadje je zelo pomembno - mora biti dobro izbrano, da ne moti portreta. Pogosto je bolj težavno določiti nevtralno ozadje kot vse ostalo. Ozadje se lahko nevtralizira tudi z uporabo bliskavke. Predvsem pa - odprite zaslonko!

Make-up

Portret v omejenih razmerah pomeni uporabo bliskavke. Ta povzroči močne odbleske, ki jih lahko za ženski portret prepreči uporaba drugačnega make-upa. Za tak namen izbran puder namesto kreme bi omogočil fotografiranje brez odsevov, skrile bi se tudi morebitne težave z rdečimi madeži in nepravilnostmi kože. Ne pozabimo, da pri portretu fotografiramo obliko, ne površine.

Ozadje

Portret se lahko izpostavi z izbiro prave barve ozadja. Bledico tega obraza bi bolj topla barva ozadja še ojačala.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.