Pokrajina

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Pokrajina

Domače okolje je vedno pri roki, vendar kljub lepoti redko ustvari dobro sliko. Problem je običajno čas fotografiranja. V naših krajih je v zraku vedno malo oblakov ali sopare, zato nebo ni skoraj nikoli modro. Nekateri fotografi pravijo, da so v Sloveniji samo trije dnevi na leto dobri za fotografiranje, kar skorajda drži. Spomladi in poleti je res tako, zato je za fotografiranje domače pokrajine rana ura res zlata. Če se po naključju pokaže modrina jasnega neba po nevihti, pa hitro po fotoaparat!

Pokrajinska fotografija je dokaj pogosta tema, ki skuša ovekovečiti lepoto okolice, v katerem se znajde fotograf. Pokrajino lahko posnamemo v bližini doma, na poti na delo ali pa na potovanju. Potovanja so sploh priložnosti, kjer se človek v marsikaterem trenutku znajde na pravem mestu ob pravem času. Vendar vemo, da iz čarobne pokrajine nastanejo skrajno dolgočasne slike. Težava pokrajine je res v dolgočasnosti, ki jo ustvarja širjava, nevtralna svetloba in pomanjkanje poudarka v sliki.

Rešitve so različne. Pokrajino popestri nenavadna svetloba, ki ustvarja dramatičnost. Posnamemo lahko vreme, jutranjo svetlobo, lahko pa posnamemo manjši del krajine, da se detajli v pokrajini ne zgubijo.

Domače okolje

Vreme

Dramatičnost

Dimenzija

Čas dneva

Poudarek

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.