Podvodna fotografija

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Podvodna fotografija

Prva težava podvodne fotografije je svetloba, ki jo po desetih metrih pod vodo enostavno zmanjka. Druga težava je mulj v vodi, ki naredi na videz bistro vodo motno, kar se posebno dobro vidi pri uporabi bliskavice. Velika težava je seveda nestabilnost potapljača pri fotografiranju, saj ga pod vodo skoraj nič ne pritiska k tlem. No, saj je bolje, da ga ne, če slučajno pade v globoko vodo.

Pod vodo ni mogoče postaviti stojala, na koncu pa ostrenje pogosto zataji. V plitvini si lahko privoščimo 1/125 sekunde pri srednje odprti zaslonki, v globini pa je vse odvisno od luči.

Vse slike na tej strani - (c) Miro Polenšek

Podvodno fotografijo se gre lahko samo izkušen potapljač. Pa še ta se je ne more iti sam. Pravilo namreč zahteva, da gresta pod vodo vsaj dva poapljača skupaj. Ampak to nima zveze s fotografijo, lahko pa eden drugemu zelo pomagata, če sta že skupaj.

Podvodna fotografija zahteva posebno opremo in dosti prakse. Najprej seveda potapljaške, fotografska pa se nabere po prvih neuspehih. Pod vodo namreč hitro zmanjka svetlobe, ostrenje zataji, motivi pa so precej živahni in zbežijo, preden sploh pridemo blizu. Ročno ostrenje bo bolj zanesljivo kot avtomatsko.

Par

Svetilka

Barva

Bliskavka

Mimikrija

Svetloba

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.