Luna

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Luna

Za fotografiranje lune izberite jasno noč. Sledite vremenski napovedi. Če delate ponoči, se s šefom dogovorite za izredni nočni skok ven, recite mu, da imate zahtevno ljubico, bo bolj razumel kot če mu poveste, kaj boste zares počeli. Opazujte nebo vsak dan, da lahko ocenite, kje bodo nebesna telesa ob nekem času. Luna v nizki poziciji je videti zanimiva, za snemanje pa bolj težavna. Pričakujte, da bo zelo svetla.

Ob pravem trenutku se zapeljite iz mesta v smeri lune ali vašega objekta zanimanja. Če boste imeli mestne luči pod luno, bo ta samo še majhna bela lučka nad mestom - razen če ste se odločili za tak posnetek. Ko ste prispeli na vašo lokacijo - upam da ste se primerno oblekli - postavite stojalo, nanj privijte fotoaparat in usmerite na luno ali pač tiskto, kar nameravate posneti,

Če vaš fotoaparat ne omogoča fiksne nastavitve daljših časov, nastavite na B in sprožite ročno, zraven pa si pomagajte s štoparico. Če je nimate, je na vašem GiSMu. Če tega nimate s seboj, bo tudi štetje sekund zadostovalo. Posneli boste slike s časi 2, 4, 8, 16 in 30 sekund.

Najprej seveda izberite dober slikovni rez, nastavite najboljšo kvaliteto slike, razdaljo na neskončno, iso na 100, odprite zaslonko kar se da, in - škljoc.

Ne pozabite, da se Zemlja vrti. Kako hitro to gre, boste opazili danes. Med snemanjem poglejte, če je vaš nebesni ljubljenček sploh še v rezu. Vrtenje zemlje bo povzročilo tudi premik motiva. Ta bo viden nad osvetlitvijo nad dvajset sekund, pod tem časom pa bo zanemarljiv.

Še preračun, na kakšna razmerja bomo naleteli:

Premer Zemlje = 12756 km

Premer Lune = 3,1/11,7 = 3380 km = 0,65 vidnega kota

Goriščnica 100 mm = 24 stopinj

To pomeni, da bo luna pri uporabi 100 milimeterske goriščnice pomenila le slabe 3 % širine slike. Pri 10 centimetrski sliki to pomeni dobra 2 mm.

Približek drži. Z 135 mm goriščnico in faktorjem 1,7 luna zasede 1/10 višine slike.

Tole je moj posnetek lune. Slabo, kajne? Škoda truda. Če hočete kaj boljšega, si boste morali kupiti teleskop.

Še bolje pa bo, če namesto sanj obiščete kakšno spletno stran in si ogledate teleskopske posnetke lune.

 

Če pa ste že bili naterenu, pa upam, da ste pred pritiskom na sprožilec sneli pokrovček iz objektiva.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.