Fotografiranje neba

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Fotografiranje neba

Posnetki lune ali nebesnih dogajanj nas fascinirajo. Posnetki z navadno opremo so ponavadi slabi, zato niti ne poskušamo s fotografiranjem nočnega neba. Če pa se bomo že odločili, poglejmo, kako bomo pristopili k fotografiji, da ne bo večjih razočaranj.

Potrebovali bomo kakršenkoli fotoaparat, zrcalno-refleksni ali kompakten, v vsakem primeru bodo slike za v koš. Vendar ne pozabite: fotografirate zaradi svjega veselja, ne zaradi tega, ker bi hoteli konkurirat Observatoriju na Golovcu.

Fotoaparat naj ima možnost osvetljevanja vsaj 5 sekund. Če ima fotoaparat zakasnitev proženja, sprožilca ne rabite. Če ga nima, si lahko kupite žični ali daljinski sprožilec; videti boste bolj profesionalno.

Upajte, da ima fotoaparat dober dinamični razpon in malo šuma. Priporočljiva goriščnica bo okoli 100 mm. Če imate vklopljeno avtofokusiranje, ga izklopite. Razdaljo boste nastavili na neskončno.

Rabili boste stojalo. Če nimate dobrega stojala ali pa imate kakšno potovalno igračko za nekaj tisočakov, si pojdite kupit čimtežje stojalo. Libele ne boste potrebovali.

Če deluje vaša bliskavica avtomatsko, je dobro vedeti pravi čas. Malo nerodno bo, če boste v temi poskušali najti gumb, s katerim se izklopi.

(c) - http://outreach.jach.hawaii.edu/

Bo pa nujno, da imate avto. Če ga nimate, si ga sposodite, nakup avtomobila bi preveč podražil vaše nočne fotografije neba. Ne, ne norčujem se iz vas. Če boste hoteli posneti kaj drugega kot modrikast zmazek, se boste morali odpeljati vsaj 10 kilometrov ven iz mesta na čimmanj osvetljen prostor. Svetloba mestnih luči poslabša pogoje za fotografiranje. Na izklope električne energije pozabite, osemdeseta leta so mimo.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.