Nočna fotografija

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Nočna fotografija

Dober domači rek pravi, da je ponoči vsaka krava črna. Pri fotografiji to drži še bolj kot za naš vid, ker se človeške oči do neke mere privadijo teme, film in senzor pa posnameta temo v mejah svojih zmogljivosti.

Digitalni fotoapatati imajo še vedno precej težav s fotografiranjem nočnih motivov. Zaradi dolgih osvetlitvenih časov se v nočnih slikah pojavlja viden šum, po drugi strani pa je dinamični razpon digitalnih fotoaparatov premajhen za nočne posnetke z močnimi izvori svetlobe v motivu. Pri klasični fotografiji je te probleme odpravil film za nočne posnetke, pri digitalni fotografiji pa se elektronska industrija uspešno bode s tehnološkimi težavami in dokaj dobro odpravlja šum in izboljšuje dinamični razpon fotoaparatov.

Nočni posnetki bodo najbolj uspešni, če jih naredimo ob mraku, ko je svetlobe ravno toliko, da se posnamejo tudi silhuete predmetov ali celo detajli v njih. Vsekakor moramo vedeti, da brez stativa v mraku ne bo nič. Osvetlitveni časi bodo od 1/15 sekunde do nekaj sekund, kar pa iz roke ne bo uspelo, razen če želimo posneti premik luči v motivu.

 

Pri umetni osvetlitvi se bo pojavila še ena težava. Umetne luči imajo različno barvno temperaturo svetlobe, sploh pa drugačno kot jo ima dnevna, zato bodo posnetki videti nenaravni. Kljub temu se splača poskusiti, ker lahko ravno ta učinek deluje nasprotno in naredi sliko zanimivo iz drugega zornega kota.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.