Megla

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Megla

Megla je navadna kondentirana voda v obliki mikro-kapljic, ki lebdijo v zraku. Večina svetlobe se na teh kapljicah odbije, zato nastane učinek megle. Megla je torej bela, v slikah pa vemo, da je videti siva. V praksi je barva megle odvisna od razmerja direktne svetlobe in odboja svetlobe od tal, ki so v takem trenutku vse drugo kot barvita.

Če se v sceni pojavijo osvetljeni predmeti, kot so v tem primeru hiše, postane slika bolj zanimiva, ni pa nujno.

Za fotografiranje bomo potrebovali stativ, rokavice in bundo. Objektiv, lahko pa tudi senzor, se lahko zarosita.

Vzdušje v sliki meglene pokrajine deluje mistično in odtujeno. Videti je, kot da bi se čas ustavil, pa čeprav so morda na sliki tudi ljudje ali živali. Gosta megla v sliki učinkuje kot polno telo, ki ima formo in barvo in jo moramo kot tako tudi obravnavati. Če je megla razpršena ali celo v ozadju, deluje na sliko z mehkobo in sivino, ki utegne biti dolgočasna, če se v sliki ne dogaja nič zanimivega.

Sivina

Razpršena megla

Barva

Pasteli

Učinek

Jasnina

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.