Infrardeča fotografija

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Infrardeča fotografija

(c) - Chris M. Roman

Čudni svet infrardeče fotografije nastaja s pomočjo filtrov za infrardečo fotografijo. Digitalna fotografija ima tu nekaj težav. Kompaktni fotoaparati imajo namreč pred senzorjem vgrajen infrardeči filter, ki to nevidno svetlobo odstrani, da ne vpliva na kavliteto normalne slike. Kljub temu, da so nekateri fotoaparat razdrli in ta filter odstranili, rezultati še zdaleč niso tako dobri kot s klasičnim filmom in z dobrim infrardečim filtrom. Z zrcalnorefleksnimi digitalnimi fotoaparati je bolje, vendar težave povzroča šum, ki nastane zaradi dolgih ekspozicij. Ta je potrebna, ker je infrardeče svetlobe sorazmerno manj, deluje pa z manjšo energijo kot vidna svetloba.

Pri fotografiranju najprej izklopimo bliskavko in natavimo fotoaparat na nastavitve za fotografiranje z dolgimi časi. Osvetlitev senzorja lahko traja tudi nad deset sekund, zato bo tudi uporaba stojala nujna.

Efekt infrardeče slike povečamo z barvanjem ali kombiniranjem IR in normalne slike. To izvedemo tako, da posnamemo eno sliko brez filtra in eno popolnoma enako s filtrom (tega pridržimo pred objektivom za naslednji posnetek) in nato obe sliki kombiniramo v PhotoPaintu.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.