Hrana

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Fotografija hrane

Fotografiranje hrane se lahko izrazi z dvema pristopoma: lahko je le profesionalno snemanje hrane za kataloge ali knjige, lahko pa kot sestavni del tihožitja, ki je bilo v zgodovini uporabljeno kot eden od najpogostejše videnih motivov slikarjev. Fotografija ima drugačne namene. Hrano naj bi prikazala v tako mikavni obliki, da opazovalca enostavno prime, da bi kos hrane iz slike iztrgal in s slastjo pojedel.

Ta tip fotografije je posebna znanost. Vedeti moramo, da kos mesa, jabolko, obešen ogoljen zajec, mrtev fazan in podobni kosi hrane ne bodo v svoji originalni formi dober material za fotografiranje. Goli posnetek bo morda naredil celo obratno - gledalcu bo namesto slasti izvabil stud. Zato se pri fotografiji hrane uporablja največ enostavnih trikov, s katerimi se ta 'oplemeniti' za prikaz v sliki. Tako bo fotograf namazal meso z oljem, vino bo razredčil z vodo, da bo dobil pravo prosojnost, namesto debelih kristalov sladkorja bo na pecivu fina sol, pivski peni bo pomagal obstati kar detergent...

Vsekakor bo tekstura tista, ki bo dala predmetom konsistenco, seveda ob pravilno postavljeni svetlobi. Večji, manj pomembni predmeti, ki nimajo dobrih form, se bodo umaknili v ozadje in z amorfnostjo odvrnili pogled na bolj pomembne stvari. Svetloba iz pravega kota bo osvetlila sladkorni posip pustnih krofov tako, da bo odsev svetlobe na kristalčkih sladkorja izvabil opazovalcu sline v usta. Korenje bo previdno očiščeno in tako osvetljeno, da bo jasno vidna oblika valja, sicer bo le nerazpoznavna oranžna packa v sliki. Vsekakor pa bo fotografija hrane igra, ker vse, od motiva, do svetlobe in opreme, lahko izbira fotograf sam.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.