Gibanje

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Gibanje

Gibanje se lahko pojavi v različnih tematikah, Lahko posnamemo gibanje predmeta, človeka, živali, najpogosteje pa se uporabi pri fotografiji športa. Splošno gledano se uporabljata dva principa: zamrznitev motiva v sliko, iz katere izkustveno razumemo gibanje, ali pa sledenje motivu, ki povzroči zabrisano ozadje. Obe tehniki zahtevata veliko prakse.

Slika gibanja mora gledalca prepričati. Če ne deluje, je fotograf slabo opravil svoje delo. Ponavadi je jedro motiva oseba ali predmet v gibanju, okolje ali ozadje pa je le polnilo slike. Gibanje lahko nakaže pršenje vode, peska izpod avtomobilskih gum, pršenje zemlje pod konjskimi kopiti... To zadostuje in nas prepriča o posnetem dogajanju. V takem primeru bo osrednji motiv zamrznjen. Če pa tega ne moremo doseči, raje izberemo sledenje morivu in s tem ozadje zabrišemo, kar nakazuje gibanje. Občutek gibanja povečuje na primer nagib kolesa, odriv živali od tal, visenje v zraku, vse skupaj pa učvrsti močna barva.

Sledenje osrednjem motivu potrebuje ustrezno nastavitev fotoaparata. Če sledimo kolesarju, bo pri istem času osvetlitve ozadje veliko manj razmazano kot če sledimo hitrem avtomobilu. Čas osvetlitve bomo morali izračunati, sicer se lahko zgodi, da bo pri dovolj kratkem času motiv zamrznjen.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.