Barva v fotografiji

Digitalna fotografija: Fotografija - Slika - Barva v fotografiji

Barva doda sliki trdnost.

Barva daje sliki izraznost in deluje abstraktno. Ton deluje grobo in realno. Harmonija ne pomeni vedno le uskladitev slike v sorodni barvni lestvici, je pa uskladitev šibkih barv bolj enostavna. Monokromatska rešitev je nezahtevna, vendar učinkuje. Bolj zahtevne kompozicije zahtevajo bolj natančno študijo skladnosti in harmonije v sliki.

Ni nujno, da bodo surove, divje kombinacije tudi tako učinkovale. Barve delujejo soodvisno ena od druge. V monokromatskem sestavu na desni sliki se intenzivna rdeča pokaže kot surova in izstopajoča, v večbarvni kombinaciji pa utone med drugimi enakovrednimi barvami.

Fotografiranje motivov, ki vsebujejo močne barve, je težavno, vendar daje dobre rezultate. Pri fotografiji barve pozabimo na senco in najprej poskrbimo za kompozicijo in usklajenost komponent v sliki. Slabšo kompozicijo bomo opazili že na malem zaslončku našega fotoaparata.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.