Učinki bliskavice

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Učinki bliskavice

Navadna bela medlica odbije del svetlobe nazaj, večino pa je razprši proti motivu. Razpršena svetloba ustvari nejasne sence v ozadju motiva, sam motiv pa je šibko osvetljen iz vseh strani. Precej svetlobe se porazgubi, zato je potrebno malo prakse. Če fotoaparat meri svetlobo s predbliskom, je to v tem primeru prednost, ker s to meritvijo izračuna ravno pravšnjo dosvetlitev z bliskavico.

Podobno kot medlica deluje pred bliskavico nameščen prosojen papir, le da daje malce manj razpršeno svetlobo.

V vsakem primeru se splača pred nakupom drage opreme preskusit kakšno domačo metodo in šele po večih neuspehih poseči po profesionalnih dodatkih. Ni nujno, da bo veliko denarja, vloženega v pripomočke, dalo boljši rezultat.

Učinek bliskavice je odvisen od moči in vrste bliskavice. Navadna vgrajena bliskavica osvetli le nekaj metrov daleč, kar moramo seveda pri fotografiranju upoštevati. Boljše bliskavice osvetlijo deset ali več metrov v globino, profesionalne močne bliskovne glave pa 'nesejo' tudi do štirideset metrov v prostor. Če pa na bliskavico namestimo medlico ali odbojnik, moramo računati na manjši učinek bliska in to upoštevati pri popravku osvetlitve.

Medlica

Gibljiva glava

Alu odbojnik

Prosojen papir

 

Pripomočke na slikah levo smo že videli, zdaj pa poglejmo, kako bodo učinkovali na motiv in na videz končne slike.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.