Nenaravna svetloba

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Nenaravna svetloba

Obraz v senci nas prisili, da ga začnemo opazovati takoj, ko s pogledom zapustimo osvetljene lase. Ozadje riše jasno silhueto obraza.

Svetloba bliskavice je podobna dnevni svetlobi, sploha pa barvna temperatura svetlobe bliskavke ni noben problem. Težave se pojavijo zaradi smeri in učinka te svetlobe. Poleg ploskih form, ki jih frontalna svetloba bliskavice ustvarja, se pojavi neprijeten učinek nenaravne osvetlitve, v prašnem prostoru ali v zasneženi pokrajini pa se osvetljeni delci pokažejo kot bolj ali manj ostre svetle pike.

Brez bliskavice

Z bliskavico

Proti soncu

Osvetlitev snega

 

Osvetlitev portreta z bliskavico podnevi in to proti soncu daje lahko zelo dobre rezultate, v določenih primerih pa povzroči težave. Portret na levih dveh slikah je posnet tako, da je sonce desno nasproti in odseva skozi lase. Z bliskavico osvetljen portret je izgubil oblike, pokaže pa se velika dolgočasna površina hrbta.

Spodnji levi portret je posnet direktno proti soncu in dosvetljen z bliskavico, na spodnji desni slik pa vidimo posledice osvetlitve snega.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.