Dodatki za bliskavico

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Dodatki za bliskavico

Bliskovke z gibljivo glavo so izdelane tako, da se lahko bliskovno luč obrne v pokončni položaj. To nam pride prav pri fotografiranju v zaprtih prostorih, res pa je, da se v sliki čuti malce nenavadna osvetlitev.

Z bliskavico dosežemo odlične rezultate, če jo obvladamo in če uporabimo kakšne male trike za preusmeritev svetlobe. Metod je veliko, poglejmo pa jih vsaj nekaj. Te bomo uporabili, kadar se bomo na fotografiranje lahko temeljito pripravili in bomo imeli pri delu dovolj časa za manipuliranje z bliskavico. Ena od rešitev je uporaba takoimenovane 'kocke', ki razprši svetlobo bliska. To nataknemo na bliskovno glavo (slika desno).

Medlica

Gibljiva glava

Alu odbojnik

Prosojen papir

 

 

Poleg razpršilne kocke so najbolj učinkoviti razni odbojniki in medlice, za silo pa si lahko pomagamo tudi z improvizacijo. Namesto odbojnika lahko uporabimo alu folijo, namesto medlice pa preko bliskavice prilepimo prosojen papir. Učinek bo podoben, le za dober rezultat bo treba delovanje preskusiti v praksi.

Za nekaj posnetkov že ne bomo kupili celega kupa dodatkov, res pa je v spretnih rokah dober odbojnik vreden svojega denarja. Kot pri vseh drugih rečeh, povezanih s fotografijo, se da marsikaj narediti z improviziranimi orodji, vendar je potrebno več poskusov in izkušenj stakimi rečmi za enak rezultat, kot ga daje profesionalna oprema.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.