Fotografiranje z bliskavico

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Fotografiranje z bliskavico

Bliskovka daje močan, zelo kratek blisk bele svetlobe, ki frontalno osvetli motiv. To pomeni, da je vir svetlobe zelo blizu senzorja, posledica pa je pomanjkanje senc, ki dajejo motivu pravilno formo. Tiste sence, ki nastanejo za osrednjim motivom, so ostre in ozke in kažejo le to, kje je bil v trenutku vir svetlobe. Direkten odboj povzroči tudi močne odseve, sploh če je motiv blizu in če je svetle barve.

Velikost in ostrina sence za motivom je odvisna od razdalje med motivom in ozadjem, po drugi stani pa seveda tudi od razdalje med fotoaparatom in motivom. Kolikor bliže je osrednji motiv fotoaparatu, toliko bolj velika in neostra bo senca na ozadju. Seveda pa bo s približevanjem bliskavice motivu večji tudi učinek svetlobe, torej večji odsev ali celo 'prežgana' slika.

Če z miškinim kazalcem potegnete preko zgornje slike, se pokaže slika s priakzom učinka bliskavice na bljižnji motiv.

V slabih svetlobnih pogojih in v primeru, ko ni na razpolago stojala, se uporabi bliskavico. Tako osvetljevanje je lahko zelo učinkovito, vendar je v uporabi le zaradi nuje. V nespretnih rokah bliskavka povzroči poleg ustrezne osvetlitve cel kup težav. Prva in največja je odsev, druga pa sploščitev oblik.

liskovka je v zaprtih prostorih skoraj edina rešitev za fotografiranje oseb. V večini primerov smo z rezultati zadovoljni, čeprav se da s pravilnim osvetljevanjem doseči boljše rezultate. Bliskavka namreč povzroči tudi precej težav, ena od večjih pa je odsev na obrazih, ki je povsem nezaželjen stranski učinek bliskavke.

Levo: bliskavka na portretu povzroči močne odseve.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.