Osvetlitev motiva

Digitalna fotografija: Fotografija - Osvetljevanje - Osvetlitev motiva

Svetloba v senci je vedno odbita, difuzna svetloba. Ne daje ostrih senc, forme se izenačujejo in izginjajo. Barvna temperatura svetlobe ni jasno definirana, pogosto dobi nadih barve predmetov, od katerih se odbija. V senci so barve videti bolj nasičene, čeprav je to samo navidezno. Fotoaparat posname zelo nasičene barve, če je svetlobe obilo, vendar ta ni direktna.

Mehkobo cveta daje posredna, svetloba v senci rastlinjaka. Osvetlitev slike je zmanjšana.

Slika: neosvetljen cvet, popravek ekspozicije -1EV.

Obvladovanje scene in izkoriščanje svetlobe je ključna fotografova naloga. Svetloba in senca definirata oblike.

Učinek v sliki je bolj odvisen od smeri vpadanja svetlobe v sceno kot sama količina svetlobe. Malo svetlobe povzroči fotografu le težave s tehniko snemanja. Načeloma je osvetlitev digitalnega posnetka manj problematična kot ekspozicija klasičnega filma, ker se lahko do neke mere osvetlitev slike popravi naknadno.

Mehka s vetloba

Sonce

Luč

Bliskovka

 

Nikakor pa se brez večjih posegov ne da popraviti slika prežganega ali podosvetljenega motiva.

Svetlobo daje sonce, luči, v skrajni sili pa nam pomaga bliskavica. Sonce je za fotografa balzam, vendar sije po pravilu vedno iz neprave smeri ali pa se fotograf ne postavi na dobro stojišče.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.