Zahtevna kompozicija

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Zahtevna kompozicija

Kompozicija je gradnja slike s pomočjo navideznih linij in likov, ki se med seboj skladno podpirajo.

Usmerjena kompozicija

Smer vodi pogled v neko točko, ki je lahko namen fotografa, ali pa je postavljena naključno. Pogosto je taka rešitev edini možen kompozicijski izhod. Če je detajlov na sliki več, smer ne sme voditi čez rob slike.

Kompozicija je nameravana postavitev elementov slike na tak način, da sliko podpirajo. Razmerja oblik in barvni odnosi pomagajo graditi osnovno sporočilo slike. Če poenostavim, to pomeni namerno snovanje slike na tak način, da opazovalec sliko kot celoto sprejme z nekim vizualnim ugodjem, pa naj bo kompozicija skladna, abstraktna ali celo konfuzna.

Kompozicija je v osnovi lik ali sozvočje likov, ki se nahajajo v sliki. Klasična pravila kompozicije niso nujno edino veljavna metoda. Kompozicijski vzorci so le preverjeno orodje za izdelavo skladne slike, ni pa nujno, da veljajo za popolnoma vse opazovalce.

Prvo besedo v kompoziciji pove format slike. Osnova kompozicije je prostorski zlati rez, čeprav kompozicija bolj nakazuje ploskve in smeri.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.