Format slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Format slike

Format slike je prvi faktor, ki vpliva na učinek slike. Ležeči format odpira prostor horizontalno, pokončni pa vertikalno.

Ležeči format je format slike, ki je človeškemu pogledu najbolj naraven, je miren in tih. Daje občutek prostranosti in zračnosti, zato se običajno uporabijo za pokrajinske motive. V pokrajini je pogosto, tako kot v tem primeru, podprt še s horizontalno kompozicijo.

Format slike pomeni v klasičnem pomenu fotografije velikost papirja, na kateri je natisnjena slika.

Ležeči

Kvadratni

Pokončni

Poudarek

Panorama

Klasični format narekuje že Leica format, kar pomeni, da je osnovna dimenzija slike v razmerju 24:36, torej 3:2. Kompaktni digitalni fotoaparati so sprva prevzeli velikost slike v razmerju 4:3, v nekaterih primerih pa celo 5:4. Novejši zrcalni digitalni fotoaparati ponovno uporabljajo slikovno razmerje 3:2.

Vsekakor pa samo razmerje slike ni bistveno vprašanje v tej temi. Format slike direktno vpliva na učinek slike. Najprej je odvisno, kako je postavljen, pokončno ali ležeče. Ležeči format odpira prostor horizontalno, pokončni format pa vertikalno in je torej prvi ključ za postavitev kompozicije. Poleg teh dveh obravnavamo še kvadratni format, ki je osnova za velikoformatne dvooke fotoaparate, panoramo in vinjeto, ki pa je bolj slikoven pristop kot format slike.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.