Vsebinski zlati rez

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Vsebinski zlati rez

Zlati rez ni samo postavitev poudarka v navidezno točko v tretjini slike, ampak pomeni skladnost vseh elementov v sliki.

Prostorski zlati rez uporablja pravilo tretjin površine slike. Torej, tretjina neba proti dvem tretjinam zgradbe.

Pravilo zlatega reza je lahko zelo togo, če ga jemljemo preveč šolsko. V širšem smislu ne pomeni le navidezne točke v tretjini slike, ampak skladje, ki se pojavlja povsod v naravi. Idealno razmerje vpliva na naše življenje, kamor se obrnemo, ne zavedajoč se tega dejstva. Zlati rez lahko pomeni ravno prav denarja za spodobno zivljenje. Pomeni jesti ravno toliko, da nismo lačni ali predebeli. Pomeni ravno prav zelenja v gozdu. Pomeni ravno zadosti dežja ob pravem času in ravno zadosti sonca poleti. Pomeni tudi ravno prav rumene barve na 'stop' znaku in tudi ravno pravšnje število teh znakov ob cesti. Zlati rez je tudi ravno pravšnja količina soli v juhi. Baje so tudi verzi nekaterih Prešernovih pesmi v zlatem rezu.

Kaj to pomeni v fotografiji? Zlati rez v sliki je skladnost v kakršnemkoli smislu. V prvi spodnji sliki je to razmerje arhitekture proti nebu, torej razmerje površin, še bolj pogosto pa se pojavi skladnost v velikosti predmetov napram okolici. Drugi primer spodaj nakazuje skladnost teme in svetlobe. Sem bi lahko uvrstili tudi razmerje kontrastov ali barvne nasičenosti.

Ugodno lahko deluje tudi slika, v kateri so usklajena razmerja vzorcev in enostavnih površin, kot na primer v sliki rdečih kalčkov napram grobi površini peska. Ti v tem primeru sicer bolj delujeo barvno kot ploskve. Na podoben način lahko obravnavamo tudi razmerje agresivno - mirno, ostro - motno, abstraktno - realno in druga nasprotja. Včasih se pojavi tudi razmerje barvnih površin, kot je videti v primeru četrte slike.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.