Zlati rez v pokončni sliki

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Zlati rez v pokončnem formatu slike

Zlati rez v pokončni sliki umesti točko poudarka v neko lego, ki obteži sliko na tem mestu.

V pokončnem formatu slike veljajo enaka pravila zlatega reza kot v ležečem. V take postavitvi bo zlati rez le orodje, močno vlogo pa bo prevzela obtežitev slike v točki, kjer se pojavi poudarek.

Točka interesa sicer vpliva na obtežitev nekega dela slike, vendar sam zlati rez ni neposredni vzrok za to dejstvo. V vsakem primeru je le orodje, s katerim si pri slikovnem rezu pomagamo umestit nek izstopajoči del motiva v ugodno lego v sliki, na samo težo tega dela motiva pa ne učinkuje. To naredi že točka interesa sama po sebi.

V prvi sliki spodaj levo vertikalen format podpira zlati rez, še bolj očitna pa je uporaba smeri oziroma pogleda motiva v levo. Tako kot pri drugih slikovnih rešitvah tudi v tem primeru slike ne krepi le golo pravilo zlatega reza, ampak poleg neke točke v tretjini učinkuje več orodij naenkrat.

Zlati rez že v osnovi ne sme biti absolutna dimenzija, ampak samo približek tej točki. Absolutna postavitev le redko omogoči delovanje ostalih elementov v sliki. V spodnjih desnih dveh slikah se točka zlatega reza ne pojavlja natančno v tretjini, ker bi taka postavitev povzročila neugoden rez pokrajine. Ta pa že v tem primeru ni najbolj ugoden.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.