Problematične rešitve zlatega reza

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Problematične rešitve zlatega reza

Najbolj opazna težava v sliki je nepravilno uporabljen zlati rez. Skladnost slike pokvari tudi nesoglasje med zlatim rezom in ostalimi slikovnimi orodji.

Če je poudarek v sliki zelo močan, ga ne moremo rešiti s perspektivo ali likovno kompozicijo. Zahajajoče sonce v sliki mora biti zelo dobro umeščeno v slikovni rez, sicer nam daje neugoden učinek obteževanja v levo in bežanja iz slike. Če kompozicije zaradi močnih poudarkov ne moremo dobro postaviti, je bolje, da slike sploh ne posnamemo. Slabo postavljen poudarek si lahko privoščimo le za dokumentiranje trenutka.

Neupoštevanje zlatega reza je ponavadi najbolj opazna in moteča napaka v sliki. Če je nek objekt v motivu tako intenziven, da daje v sliki močan poudarek, mora biti ta pravilno postavljen.

Če se zelo močan poudarek, kot je na primer zahajajoče sonce na prvi sliki, postavi izven točke zlatega reza, slika ne bo dobra. Ta napaka bo vidna toliko bolj, kolikor manj uporabljenih je drugih slikovnih orodij. Če se v sliki pojavi močna likovna kompozicija ali perspektiva, bo ta preglasila poudarek, morda pa bo rezultat še slabši, če bo ta rešitev razdelila sliko na dve ali več točk interesa. Tak primer je četrta slika, kjer se poleg že tako neugodno postavljene cerkve pojavi še močan poudarek rumene barve koruze v kozolcu.

V drugem primeru se pojavi kršenje pravila tretjin. V tem primeru je slika razdeljena na dve enakovredni površini, morje in nebo. Take rešitve so sicer možne, če površinsko razmerje preglasi poudarek v točki zlatega reza ali kakšno drugo orodje.

Tretji primer kaže neskladno razmerje med površino kozolca in okolice.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.