Zlati rez v ležečem formatu slike

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Zlati rez v ležečem formatu slike

Zlati rez v ležečem formatu slike postavi točko interesa v ugodno lego, v nekaterih primerih pa ustvarja v sliki potreben prostor.

Horizontalni format slike ne prinaša neke posebne zahteve glede zlatega reza. Učinek tega je najbolj viden v pokrajinskih slikah, kjer praznino in enoličnost pokrajine rešuje nek poudarek v njej. V portretih se v zlati rez pogosto postavi oko, pri fotografiji oseb in živali pa se ga izkoriča tudi za ustvarjanje prostora v sliki.

Ni nujno, da bo v slikah enostavno določiti, kje in kako je fotograf uporabil pravilo zlatega reza. V zgornji sliki pajka bo to bela točka na njegovem hrbtu, če pa sliko povečujemo, se bo ta prevesila v za nas bolj zanimivo točko - oči. Rešitve zlatega reza se lahko obravnavajo glede na postavitev motiva, velikost slike, lego barvnih ali kontrastnih površin, torej nanje lahko vplivajo še drugi slikovni elementi. V nekaterih močnih kompozicijah zlati rez lahko celo izgine.

Zlati rez v praksi ni neka strogo določena točka, v katero se mora s strogo natančnostjo umestit poudarek slike. Je le osnova, s katero se olajša pot do boljšega rezultata, po drugi strani pa nekako prisili fotografa, da med delom razmišlja o tem.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.