Slikovne rešitve brez očitnega zlatega reza

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Slikovne rešitve brez očitnega zlatega reza

Zlatega reza ne vsebuje simetrija, vzorec, abstrakt in podobne slikovne vsebine.

v praksi se pokaže, da zlati rez ni zakonitost, ki bi se jo morali fotografi strogo držati. V večini primerov je sam zlati rez podprt z drugimi rešitvami, včasih pa se pojavi slika brez najmanjšega sledu zlatega reza. Poglejmo, v katerih primerih bo sliko podprla kakšna druga metoda.

Slikovne rešitve brez očitnega zlatega reza se pogosto pojavljajo v primerih, ko se slike posname kot likovno kompozicijo. Lik v sliki morda gradi zlati rez prostora ali idealnega razmerja objekt - okolje, to pa je morda tudi vse. V spodnjih primerih se zlati rez ne pojavi ali pa ima zelo šibko vlogo. Če pogledamo slike po vrsti, je v zgornji vrsti prva podprta s smerjo pogleda, druga je vzorec, tretja je simetrija, četrta pa je izvedena z detajli. V spodnji vrsti je v prvi sliki uporabljena perspektiva, v drugi stroga likovna igra, ki meji na vzorce, v tretji nedefinirana forma stebrov kozolca, četrta pa predstavlja abstraktno rešitev. Vsekakor te metode niso absolutne rešitve. V abstrakciji je lahko uporabljen zlati rez v čisti obliki, lahko pa se pojavi tudi v perspektivi, smeri in drugih slikovnih pristopih. Vsekakor pa bi v vsaki od teh našli tudi ključe zlatega reza.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.