Zlati rez

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Zlati rez

Zlati rez je navidezna točka, ki leži približno v tretjini slike. Umestitev poudarka slike v to točko uskladi sliko in ji izboljša videz.

Razširitev pojma zlatega reza na druge vsebine je pomembno v praksi. Omogoča lažji način dojemanja slikovnih prvin, saj večina orodij izvira ravno iz zlatega reza. Občutek za dober zlati rez se lahko fotografu izbrusi s samo prakso, lahko pa pristopi k reševanju kompozicije ravno skozi zlati rez, kar je najboljši ukrep. Vsekakor pa je pametno pri fotografiranju šteti dejstvo, da je zlati rez le šolsko orodje za postavitev slikovnega reza, da pa na samo kvaliteto slike vpliva dosti več dejavnikov, kot je upoštevanje formata slike, perspektive in drugih elementov slike.

Zlati rez je izraz za navidezno točko, ki se pojavi približno v tretjinah obeh dimenzij slike. Definicija zlatega reza se teoretično tolmači na več načinov. Najbolj pogost je omenjeni princip tretjin. Poudarek slike se po tem principu umesti v eno od križišč linij, ki delijo sliko na tretjine.
Bolj enostavno je pojmovanje zlatega reza kot točke, ki se pojavi v sečišču diagonale slike in premice, ki seka sliko čez vogal in sredino daljše stranice (skica desno). Geometrično to pomeni točko v skoraj isti legi kot pri metodi tretjin, le da je vizuelno s to metodo to lego lažje oceniti.
Nekateri avtorji zagovarjajo metodo treh osmin. Po tej metodi se slika razdeli na osmine, točka zlazega reza pa se pojavi na treh osminah slike. Ocena te lege je nezanesljiva, prej bi lahko rekli, da fotograf zadene to točko bolj iz lastnega občutka za zlati rez kot da bi jo ocenil geometrično.
Vse te metode omogočijo postavitev poudarka slike v neko navidezno točko v sliki, ki po našem občutku deluje pozitivno na učinek slike. Rekel bi, da je zlati rez le pripomoček, ki pomaga fotografu hitreje priti do boljših rezultatov, saj kot pravilo zapoveduje izrezovanje slike na boljši način. Zlati rez je bolj širok pojem, ki pomeni tudi barvno razmerje v tretjinah, rez prostora, razmerje kontrastov in vseh drugih vsebin slike.
Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.