Perspektiva v sliki

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Perspektiva

Perspektiva je posledica projekcije prostora na dvodimenzionalno površino papirja.

Logika prostora v sliki

Slika je dvodimenzionalna površina, v kateri je izrisan tridimenzionalen prostor. Logika prostora je rezultat naše analize slike, ki ga s ključi perspektive logično izračunajo možganski procesi. Perspektivi pomaga v naravi tudi senca, ki postavi smer spodaj-zgoraj.

Perspektiva se pojavi v očitni obliki le v slikah, kjer zoževanje prostora nakazujejo linije predmetov. Te običajno kažejo smer prozi navidezni točki v horizontu.

Definicija prostora

Ptičja perspektiva

Žabja perspektiva

Horizont

S širjenjem ali zoževanjem perspektive se spreminja tudi občutek velikosti in razdalje, ki sta v sliki le relativna, saj opazovalec scene ni videl. Posnetki s širokokotnim objektivom povzročijo občutek velikih razdalj, kar pri fotografiji lahko izkoristimo za prikazovanje drugačne realnosti, kot je dejansko v naravi.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.