Posledice perspektive

Digitalna fotografija: Fotografija - Kompozicija - Posledice perspektive

Posledica perspektive je različnost pogledov v isti motiv.

Če izkustveno poznamo velikosti stvari v naravi, je razumevanje slike skozi perspektivo jasno. Če jih ne, nas relativna velikost v sliki zavede.

Prva in najpomembnejša posledica perspektive je relativnost velikosti. Kar je blizu, je veliko in kar je daleč, je majhno. To se nam zdi popolnoma logično, ker smo z izkustvi prišli do te logike. V sliki pa nas to lahko prevara, saj izgubimo občutek o razmerjih, ki so vladala v naravi v trenutku posnetka.

Razmerja velikosti

Popačenost form

Relativna lega predmetov v prostoru

Perspektivo fotograf dobro izkorišča, neukega pa lahko posledice perspektive zavedejo. Prva, leva slika daje občutek razdalje do mesta v ozadju, saj nam je velikost nebotičnika približno znana. Popačenost avtomobila je za nas sprejemljivo dejstvo, čeprav tega sami z našimi očmi in dojemanjem prostora ne zaznamo.

Spodnji sliki predstavljata spremembe, ki nastanejo pri spremembi stojišča. Kabel, ki se iz bolj oddaljenega stojišča pojavi v površini strehe, se pri približevanju dviga nad njo. To dejstvo pomaga fotografom, da s spreminjanjem stojišča vključujejo predmete na ugodna mesta v fotografiji.

Digitalna fotografija - vodič za digitalne fotografe
Sprejemnica
 
Splošno o digitalni fotografiji
Digitalni fotoaparat
O sliki
Obdelava slike
Galerija slik
Slovar pojmov
www.astrokaktus.com
Zapri

O fotografiji

Zapri

Fotoaparat

Zapri

O sliki

Zapri

Obdelava slike

Zapri

Galerija

 

Zapri

Zaščitni znak AstroKaktus je logo domene www.astrokaktus.com, ki jo ureja Zvone Rovšek, avtor spletnih strani Argentina, Digitalna fotografija, CactusBase in Galerija Echinopsis. Vodič 'Digitalna fotografija' ima korenine v letu 2002, ko je bila digitalna fotografija v povojih. Z dopolnitvami je nastal učni pripomoček za tečaje digitalne fotografije, v končni obliki pa je samostojen moderen vodič skozi digitalno fotografijo.